Lenovo Ideapad Y700 – Un laptop de gaming pentru toată lumea [REVIEW]

Lenovo Ideapad Y700 oferă performanțe de top și beneficiază de un preț accesibil tuturor pasionaților de gaming.

Nu puțini sunt cei care se îndoiesc de rostul laptopurilor de gaming. În condițiile în care majoritatea modelelor au prețuri foarte mari, se încălzesc foarte tare și nu sunt extrem de portabile, mulți au declarat că nu are sens să-ți mai cumperi un asemenea dispozitiv. Dar rezultatele înregistrate pe piață îi contrazic. Într-adevăr, numărul de calculatoare livrate a scăzut considerabil în ultima perioadă, dar sectorul PC-urilor de gaming a avut parte de o creștere considerabilă. De ce? În primul rând, deoarece factorii care au dus la scăderea piaței per total nu au avut nicio influență în acest caz. Mai exact, smartphone-urile și tabletele nu au reușit (și, cel mai probabil, nu vor reuși în viitorul apropiat) să ia locul PC-urilor de gaming.

În al doilea rând, gamerii, spre deosebire de utilizatorii de rând, nu ezită să investească sume considerabile când vine vorba de îmbunătățirea experienței de care au parte. Conform unui studiu efectuat de Intel, gamerii își înnoiesc calculatoarele odată la aproximativ doi ani de zile. Mai mult decât atât, realitatea virtuală a avut și va avea în continuare un efect pozitiv asupra vânzărilor. Pe fondul unor cerințe foarte mari din punct de vedere al specificațiilor, toți cei care își doresc un HTC Vive sau un Oculus Rift sunt nevoiți să achiziționeze și o mașinărie compatibilă.

Lenovo Ideapad Y700 (5)

Chiar și așa, sectorul de gaming reprezintă, în continuare, o parte foarte mică a întregii piețe de PC-uri. Dar situația aceasta ar putea să se schimbe, având în vedere faptul că producătorii lansează dispozitive accesibile unui număr din ce în ce mai mare de persoane. Una dintre companiile care s-a remarcat din acest punct de vedere a fost Lenovo, iar noul Ideapad Y700 îmbină, după cum am mai spus, performanțele foarte bune cu un preț convenabil.

Introducere – Lenovo Ideapad Y700

Lenovo Ideapad Y700 este cel mai nou laptop într-o serie care a debutat cu modelul Y40 și a continuat cu Y50 și Y70. Beneficiază de un design foarte elegant, iar zona din jurul touchpad-ului și tastaturii este acoperită cu un material moale, care dă o senzație plăcută la atingere. În colțurile din partea superioară se găsesc două difuzoare care imprimă un aspect elegant, acestea două fiind completare de un subwoofer plasat pe partea inferioară, sub trackpad.

Lenovo a folosit însă tot o combinație de roșu cu negru, cea pe care am văzut-o pe atâtea laptopuri de gaming în ultima perioadă încât a ajuns să mă plictisească. Și sunt convins că nu sunt singurul care s-a săturat de asocierea dintre aceste două culori. Trecând peste asta, trebuie să menționez faptul că tastatura este una de excepție, așa cum ne-am obișnuit în cazul celor de la Lenovo. Designul ideal al acestei permite o viteză mare atunci când tastați. Nu la fel de bun este și trackpad-ul, ale cărui butoane necesită o apăsare puternică în cazul în care nu aveți un mouse la dispoziție. Un feature interesant este capacitatea acestuia de a se dezactiva automat atunci când tastați pentru a preveni mișcarea accidentală a cursorului.

Lenovo Ideapad Y700 (4)

Display-ul Full HD de 15,6 inci este bun, însă nu impresionează atunci când îl comparăm cu alte laptopuri de gaming disponibile la un preț oarecum similar. Luminozitatea acestuia este relativ bună, așa că veți putea să-l folosiți fără probleme chiar și în aer liber. Veți simți, cel mai probabil, o temperatură mai mare în partea dreapta a laptopului, acela fiind locul în care sunt montate procesorul și place video. Dar din moment ce avem de-a face un laptop de gaming, asta ar putea fi o veste bună, deoarece zona din jurul butoanelor WASD nu va fi afectată.

Nici din punct de vedere al zgomotului nu veți avea mari probleme. În cazul în care nu folosiți performanta placă video Nvidia, laptopul este unul extrem de silențios, fapt care v-ar putea ajuta în anumite cazuri. Chiar și în situațiile în care vă folosiți de acel GeForce GTX 960M inclus, sistemul nu va produce la fel de mult zgomot precum alte PC-uri de gaming. Cât despre portabilitate, trebuie să menționez două lucruri. Sunt de acord, Lenovo Ideapad Y700 este un laptop foarte subțire. Dar nu vă lăsați înșelați de acest lucru, deoarece greutatea lui este mult mai mare decât ar părea la prima vedere. Calculatorul are 2,9 kilograme, iar cu tot cu încărcător, acesta atinge aproape 3,5 kilograme.

Lenovo Ideapad Y700 este disponibil în mai multe configurații la eMAG.

Nu în ultimul rând, alături de laptop, am primit și un buton special, despre care am mai scris aici. Cum funcționează butonul? Înainte de toate, trebui să-l configurați. Aveți indicațiile necesare pe site-ul campaniei AICI. După aceea, va trebui să intrați pe platforma comanda.playon-eaton.com și să completați formularul pentru creare de cont. Este important să folosiți același e-mail pe care l-ați folosit ca să vă înscrieți în campanie. După aceea va trebui să scrieți numele restaurantului, felul de mâncare preferat și să spuneți câte porții vreți să vă fie livrate (restaurantul trebuie să fie disponibil pe www.foodpanda.ro și să livreze în zona voastră). Apăsați pe butonul ”Setează comanda”, iar comanda voastră este configurată. Când vreți să comandați, va trebui să apăsați o singură dată pe butonul Eat On, după care veți fi contactați de un reprezentant Foodpanda pentru confirmare.

Lenovo Ideapad Y700 (7)

Puncte Pro – Lenovo Ideapad Y700

Performanțele, așa cum am spus mai devreme, sunt foarte bune, dar nu vă așteptați să rulați cele mai noi jocuri cu toate setările la maxim. Jocuri precum The Witcher 3 sau Fallout 4, de exemplu, se vor apropia de 40 FPS în unele momente, cu nivelul detaliilor pe ”High”. Altele, precum Metro Redux vor sări de 60 FPS. Throttling-ul, deși prezent, într-o anumită măsură, nu va reprezenta o problemă, astfel că procesorul va rula de foarte puțin ori cu o frecvență mai mică de 2,6GHz (iar în acele cazuri, scăderea va fi una insignifiantă). Temperatura acestuia și a plăcii grafice, în cele mai dificile condiții, se va menține între 70 și 80 de grade Celsius, o valoare normală pentru ambele componente. Rezultatele, desigur, sunt garantate de un procesor Intel Core i7-6700HQ, 16GB RAM și o placă video Nvidia GeForce GTX 960M de 4GB.

Lenovo Ideapad Y700 (8)

Puncte Contra – Lenovo Ideapad Y700

Autonomia relativ slabă a bateriei este un punct contra al noului Ideapad Y700, după părerea mea. Nu cred, totuși, că merită să insist asupra acestui subiect, având în vedere că avem de-a face cu un dispozitiv de gaming. Într-adevăr, dacă vreți să vă jucați și să aveți luminozitatea la maxim, atunci probabil ar trebui să vă așteptați la o autonomie de aproximativ două ore. Dar în caz contrar, puteți atinge ușor șase ore. Ideea principală, însă, este că Lenovo Ideapad Y700 este mai slab la acest capitol decât anumite dispozitive comparabile. De asemenea, în cazul în care țineți la conectivitate, s-ar putea să nu fiți mulțumiți de prezența unui singur port HDMI și a trei porturi USB, dintre care unul 2.0 și două 3.0.

Concluzie – Lenovo Ideapad Y700

Per total, noua serie Y700 vine cu îmbunătățiri semnificative față de generația anterioară. Un design nou, componente de top și, automat, performanțe mult mai bune. Iar raportul calitate preț este un de excepție având în vedere că este un laptop de gaming. Astfel, în cazul în care vreți să optați pentru un laptop de gaming entry-level care să nu necesite un sacrificiu financiar foarte mare, Lenovo Ideapad Y700 este una dintre cele mai bune variante.

Citește și:
Etichete: