05 oct. 2016 | 15:47

Kickass Torrents a fost închis, dar nu este singurul site de torrente dispărut anul acesta

FEATURE
Kickass Torrents a fost închis, dar nu este singurul site de torrente dispărut anul acesta

Kickass Torrents a fost închis pe parcursul acestui an, însă nu a durat mult timp până când utilizatorii au găsit înlocuitori.

Kickass Torrents a fost subiectul unei dintre cele mai importante știri din acest an, site-ul fiind închis de autorități după ce presupusul deținător al acestui, un ucrainean numit Artem Vaulin, a fost arestat în Polonia. Din câte se pare, Vaulin este, în prezent, reținut de autorități, iar avocatul său încearcă să găsească o soluție prin care ar putea preveni extrădarea acestuia în Statele Unite ale Amercii.

Kickass Torrents a crescut enorm în popularitate pe parcursul anului 2014, atunci când ThePirateBay s-a confruntat cu probleme dificile, de ordin juridic. Din fericire, la ora actuală, acesta din urmă este din nou online și poate fi accesat fără probleme. În mod interesant, agenții din Statele Unite ar fi fost ajutați de unele dintre cele mai mari companii din sectorul tech pentru a-l prinde cât mai repede pe Vaulin.

Apple și Facebook ar fi oferit informații în legătură cu acesta, înainte ca el să fie arestat în Polonia. Pe parcursul anilor, Kickass Torrents a reușit să atragă din ce în ce mai mulți utilizatori, devenind al 69-lea cel mai vizitat site de pe internet. La fel ca majoritatea site-urilor de acest fel, Kickass punea la dispoziția utilizatorilor o listă de fișiere de tip torrent folosite pentru descărcarea de filme, melodii, jocuri video sau alte materiale piratate.

Nici clonele care au apărut la scurt timp după închidere nu au scăpat, cele mai multe dintre acestea fiind închise la doar câteva zile după originalul Kickass Torrents. Cu toate acestea, el nu a fost singurul site de torrente popular închis în acest an. La mijlocul lui 2016, autoritățile au reușit să închidă alte două dintre cele mai populare servicii de acest gen.

Torrentz.eu, închis la scurt timp după Kickass Torrents

La scurt timp după ce Kickass Torrents a fost închis, a venit rândul cunoscutului Torrentz.eu. Reprezentând pentru mult timp unealta cea mai folosită de către oamenii care căutau conținut piratat pe Internet, site-ul și-a dezactivat principala funcție la începutul lunii august și a transmis un ultim mesaj utilizatorilor.

Torrentz a reușit să evite atât de mult timp problemele cu autoritățile datorită faptului că agrega link-uri de pe alte site-uri, fără a găzdui vreun fel de conținut. Nu a fost, însă, întotdeauna ala. Fondat cu doar câteva săptămâni înainte de Pirate Bay, Torrentz.eu a inclus inițial fișiere care puteau fi descărcate, transformându-se după o perioadă în cel mai mare motor de căutare de acest fel.

TorrentHound, a doua victimă

Ulterior, a urmat și site-ul TorrentHound. În ciuda plângerilor apărute pe parcursul anilor, TorrentHound reușise să rămână activ. Într-adevăr, acesta nu a ajuns niciodată la nivelul celor de la Kickass Torrents, însă nimic nu părea să indice faptul că ar putea dispărea. Atunci când a fost închis, acesta a lăsat în urmă milioane de vizitatori lunari. ”Finito”, a menționat deținătorul site-ului fondat în 2007 într-un comunicat transmis celor de la TorrentFreak.

„Este o combinație între traficul în scădere, veniturile în scădere și facturile care continuă să se adune. Apoi, adaugă presiunea constantă a agențiilor antipiraterie, pur și simplu nu mai merita să ne chinuim cu aceste probleme”, a declarat fondatorul site-ului după ce mai multe publicații au început să pună întrebări în legătură cu adevăratele motive ale închiderii.

Dar pirateria în mediul online este un sector extrem de complicat, astfel că închiderea unui site precum Kickass Torrents nu reprezintă întotdeauna o problemă în minus pentru autorități. De cele mai multe ori, asemenea activității nu fac decât să redirecționeze traficul către concurenți. Asta ca să nu mai menționăm faptul că unele site-uri au fost clonate la doar câteva ore după ce au fost închise. În ziua de azi, clonele acestora se numără printre cele mai accesate site-uri de torrente, alături de Pirate Bay și Extratorrents.

Este clar că 2016 a reprezentat un succes pentru deținătorii de drepturi de autor, dornici să reducă pirateria din mediul online. La cum arată lucrurile în prezent, niciun tracker public nu pare în siguranță. Cel mai probabil, site-urile private se vor dovedi mai greu de închis, însă sunt șanse mari ca autoritățile să se concentreze și asupra acestora în viitorul apropiat.