06 apr. 2016 | 09:08

Jocurile Olimpice din 1896, sărbătorite de Google Doodle

ACTUALITATE
Jocurile Olimpice din 1896, sărbătorite de Google Doodle

Ne apropiem de Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro din august, iar Google marchează cea de-a 120-a aniversare a acestei tradiții printr-un doodle.

Patru desene onorează Jocurile Olimpice din 1896, când a și luat naștere această tradiție, în Atena. Ceremonia de deschidere a fost oficiată de regele George I al Greciei, chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obținerea independenței Greciei. Timp de 10 zile, 241 de atleți din 14 țări au concurat în 43 de evenimente, unele ținute în anticul Stadion Panatheinac. Atunci, atletul grec Spyridon Louis a câștigat maratonul în șapte minute, asigurându-și un loc în istoria lungă a acestei tradiții.

La ceremonia de deschidere au luat parte aproximativ 80.000 de spectatori. Condițiile de desfășurare au fost asemănătoare celor din antichitate, așadar femeile nu au luat parte la Jocurile Olimpice din 1896. Stamata Revithi, poreclită Melpomene, după muza tragediei în mitologia greacă, a protestat alergând maratonul pe 11 aprilie, a doua zi după proba desfășurată de sportivii bărbați.

Totuși, competiția datează din anul 776 înaintea erei noastre, când a fost dedicată lui Zeus. Și atunci puteau participa doar bărbați în competițiile care includeau alergare, wrestling, box și nu numai. În anul 393 înaintea erei noastre, împăratul Teodosius I a interzis Jocurile Olimpice, catalogându-le drept un cult păgân. Cel căruia i se datorează reluarea Olimpiadelor este francezul Pierre de Coubertin, din inițiativa căruia, la primul congres al Comitetului Olimpic Internațional din 18-23 iunie 1894, de la Paris, s-a hotărât ca orașul Atena să fie gazda ediției din 1896.

Jocurile Olimpice din 2016 vor putea fi urmărite vara aceasta. Vor fi aproximativ 10.500 de participanți din 206 țări, care concurează pentru 306 medalii.  La Jocurile Olimpice de la Londra din acest an este pentru prima oară când toate țările participante, fără excepție, sunt reprezentate și de femei. Această premieră include țări ca Arabia Saudită, Qatar și Brunei, care și-au trimis participantele, fără să renunțe la unele tradiții proprii, majoritatea legate de vestimentație.