Jocul care vrea să vindece demența este și în limba română

Jocul care vrea să vindece demența este și în limba română

Sea Hero Quest, jocul despre care vă spuneam că vrea să ajute la prevenirea și vindecarea demenței, a fost lansat oficial și în limba română, de către Telekom Romania. 

Sea Hero Quest este un joc pentru dispozitive mobile disponibil pe mai multe platforme și conceput special pentru a contribui la dezvoltarea înțelegerii cu privire la orientarea în spațiu și la modul de funcționare a zonei responsabile cu mișcarea din creierului uman. Aplicația este parte dintr-un demers coordonat pentru a avansa în gestionarea amenințării din ce în ce mai mare pe care o constituie demența.

Conform raportului The Global Impact of Dementia (2013 – 2050), această boală va afecta 135 de milioane de oameni la nivel global până în 2050. Demența influențează formarea de noi amintiri, lăsându-i adesea pe cei afectați izolați și dezorientați. 

Pentru mulți dintre cei care suferă de demență, unul dintre primele efecte pe care le resimt este limitarea abilităților de conștientizare a spațiului, aceștia pierzându-și capacitatea de a se orienta chiar și în locurile și mediile bine cunoscute. Generarea de referințe globale legate de modul în care ne orientăm în spațiu este recunoscută ca un pas esențial pentru dezvoltarea unor noi teste de diagnosticare a bolilor care cauzează demență. În acest moment, se derulează noi studii clinice care aduc speranță în ceea ce privește posibilitatea de a încetini efectele bolii Alzheimer, cea mai frecventă cauză a demenței.

Dacă studiile vor demonstra eficiența unor noi medicamente, diagnosticarea timpurie rămâne în continuare o temă importantă.

Sea Hero Quest este gândit atât pentru utilizator, cât și pentru cercetător

Jocul este foarte bine gândit. L-am testat și are o poveste simpatică și înduioșătoare. Ești fiul unui marinar care a văzut lumea în lung și în lat și i-a înfruntat toate pericolele. Totuși, tatăl îmbătrânește și și-a pierdut și caietul cu amintiri, iar tu trebuie să le recuperezi, navigând pe aceleași ape pentru a-i aduce aminte.

Grafica este foarte bine făcută și jocul arată ca unul premium, lucru foarte important, având în vedere că cercetătorii au nevoie ca jucătorii să petreacă cât mai mult timp în joc. Să convingi oamenii să descarce un joc e ușor, mai ales când vorbim despre unul gratuit, dar pentru a-i convinge să-l folosească suficient ai nevoie să-i oferi distracție.

Datele colectate de Sea Hero Quest, care ar putea ascunde secretul pentru prevenirea sau vindecarea demenței, vor putea fi accesate de orice persoană interesată, fiind open source. Utilizatorii jocului nu vor fi nevoiți decât să își spună vârsta și sexul și să se joace pentru a contribui. Fiecare 2 minute petrecute jucând Sea Hero Quest echivalează cu 5 ore de cercetare convențională. Dacă 100.000 de oameni joacă Sea Hero Quest pentru doar 2 minute fiecare, putem genera echivalentul a peste 50 de ani de cercetare în laborator.

Toate datele colectate din joc vor fi anonimizate și stocate în siguranță în cadrul centrului de date T-Systems din Germania pentru a asigura integritatea și confidențialitatea datelor conform legislației germane privind securitatea datelor, una dintre cele mai stricte din Europa.

Nu am mai văzut până acum un proiect de o asemenea anvergură în domeniul cercetării demenței. Setul de date pe care îl generează aplicația Sea Hero Quest realizată de Deutsche Telekom este fără precedent, având în vedere că până acum aceste tipuri de investigații presupuneau o coordonare pe durata a câțiva ani și ne ofereau în cel mai bun caz o imagine rapidă despre cum se comporta un eșantion redus de voluntari.

Cel mai mare studiu privind orientarea în spațiu de până acum a cuprins mai puțin de 600 de voluntari. Asigurarea accesului comunității de cercetători la un set de date cu sursă deschisă de acest tip, la această scară și într-o perioadă de timp atât de scurtă este exact tipul de inovație necesară pentru a accelera progresul în cercetarea demenței”, a declarat Hillary Evans, Chief Executive al Alzheimer’s Research.

Sea Hero Quest este disponibil în întreaga lume pe sistemele iOS și Android și poate fi descărcat gratuit accesând App Store și Google Play

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: