02 sept. 2016 | 17:42

A intrat în circulație prima bancnotă tactilă, datorită eforturilor unui adolescent nevăzător

ACTUALITATE
A intrat în circulație prima bancnotă tactilă, datorită eforturilor unui adolescent nevăzător

Se întâmplă și lucruri frumoase, care ne redau speranța în omenire: Banca Centrală din Australia a introdus în circulație prima bancnotă tactilă, ca urmare a campaniei unui tânăr nevăzător.

În urmă cu trei ani, la când avea 12 ani, Connor McLeod a depus o plângere pentru discriminare la Comisia pentru Drepturile Omului din Australia și a inițiat o petiție online, alături de mama sa, care a primit peste 56.000 de semnături. Ideea i-a venit după ce a primit o sumă de bani la Crăciun, dar nu a putut să își dea seama despre ce sumă e vorba, din cauza faptului că este nevăzător.

Prin urmare, a demarat o campanie menită să atragă atenția asupra acestei probleme, pe care Connor a văzut-o ca pe un soi de discriminare. Deși nu avea mari speranțe, se pare că, în final, i-a reușit campania. Așadar, Banca Centrală din Australia a introdus pe 1 septembrie o nouă bancnotă de cinci dolari, fiind prima dintr-o nouă serie. Diferența este că include un însemn tactil, asemenea unei umflături, pe fiecare dintre părțile lungi ale bancnotei, pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să o poată deosebi de altele.

Aceste bancnote îi vor ajuta pe cei 350.000 de australieni nevăzători sau cu deficiențe de vedere, înlocuind micul dispozitiv pe care îl utilizau în mod obișnuit. Acesta permitea măsurarea dimensiunii bancnotelor, aceasta variind, de obicei, cu doar câțiva milimetri. Partea și mai bună e că Banca a anunțat că intenționează ca toate bancnotele viitoare să prezinte însemne tactile. Întreaga poveste poate fi citită aici.