13 oct. 2016 | 11:47

Industria PC pare să fie pe ducă, iar vânzările confirmă acest lucru

ACTUALITATE
Industria PC pare să fie pe ducă, iar vânzările confirmă acest lucru

Cu toate că ați fi fost tentați să credeți că piața de PC-uri s-a adaptat la pretențiile utilizatorilor, nu este deloc așa. Iar vânzările din ultimii ani o confirmă.

Cel mai recent studiu al celor de la Gartner asociază niște statistici foarte îngrijorătoare unei piețe care avea deja câțiva ani de descreștere, iar posibilitatea de a-și mai reveni tinde spre zero. Scăderile de vânzări din ultimii doi ani sunt atât de semnificative, încât, la această oră, vorbim de cel mai lung declin de la inventarea computerului personal până în prezent.

Asociind și niște cifre acestor pronosticuri sumbre, PC-urile livrate au scăzut cu 5,7 procente global în cel de-al treilea trimestru din 2016, până la 68,9 milioane de unități. Trăgând linie, ,,Acesta este al optulea trimestru consecutiv în care vânzările de PC-uri sunt în scădere, cea mai lungă perioadă din istoria industriei de PC-uri.”Astfel este descrisă situația în comunicatul de presă oficial asociat noilor statistici. Nici măcar ofertele pentru copiii care au revenit la școală sau creșterile de altă dată din țările aflate în curs de dezvoltare, nu au putut îmbunătăți aceste valori.

,,PC-ul nu mai este un dispozitiv prioritar pentru majoritatea consumatorilor, așă că nu mai simt nevoia unui upgrade la fel de des pe cât obișnuiau să o facă. Unii vor decide să nu mai facă upgrade niciodată.” Aceasta este concluzia la care a ajuns Mikako Kitagawa, analist Gartner. Într-o perioadă în care cei mai mulți dintre noi fac o mare parte dintre sarcinile pe care le îndeplineau cu un computer, folosind smartphone-ul din buzunar, este previzibil faptul că giganți precum Lenovo, Acer sau Apple au înregistrat scăderi ale numărului de sisteme vândute de peste zece procente. Se poate spune că HP, Dell și Asus o duc mai bine, pentru că au înregistrat creșteri de câteva unități în aceeași piață, dar acele particularități sunt insignifiante, când toți ceilalți producători împreună, au înregistrat o scădere de 16 procente.

Singurele sisteme care s-au vândut un pic mai bine sunt hibridele de tip 2 în 1, tabletele care au abilitatea să poată fi folosite ca laptopuri. Aparent, Chromebook-urile se află de asemenea pe curbă ascendentă de adopție.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele