12 ian. 2016 | 11:23

În sfârșit, prima baterie Li Ion ce nu poate să explodeze

ACTUALITATE
În sfârșit, prima baterie Li Ion ce nu poate să explodeze

După o serie de telefoane care au explodat și foarte multe hoverboard-uri, inginerii de la Stanford au creat bateria Li Ion ce nu mai poate lua foc.

Deși gadgeturie pe care le folosim în mod regulat au început să folosească baterii din ce în ce mai mari și mai performante, multe dintre ele vin la pachet cu un risc important. În anumite condiții, mai ales de supraîncălzire, pot exploda. În mod evident, acestea sunt excepții de la regulă, dar este un pic frustrant că modul natural de funcționare al unei baterii, când acestea este suprasolicitată implică expandarea și explodarea.

Din fericire, un grup de cercetători de la Stanford au găsit o soluție și nici măcar nu este una foarte complexă. Principiul de funcționare este cât se poate simplu. Printr-un înveliș special, când bateria se încălzește peste o anumită temperatură, aceasta se închide, iar când temperatura a scăzut până la un set de valori decente, reintră în funcționare. Pe termen lung, adoptarea la scară largă a acestei tehnologii nu avea doar ca rol prevenirea dezastrelor, dar și sporirea vieții bateriilor.

Pentru materializarea acestui concept s-a folosit o peliculă subțire realizată din particule conductive de nichel. Orice baterie va fi înfășurată cu respectivul material, iar când acumulatorul se va încălzi și va începe procesul de expandare, particulele de nichel se distanțează unele de altele, iar bateria este închisă. În momentul în care bateria se răcește, pelicula protectoare se contractă iar particulele de niche intră din nou în contact unele cu altele, rezultatul fiind reintrarea în funcțiune a acumulatorului.

Creația celor de la Stanford se pare că este foarte bine pusă la punct, iar singura sa problemă este adoptarea la scară largă. În contextul în care incendiile și victimele cauzate de baterii Li Ion sunt din ce în ce mai mari, această tehnologie nu ar trebui să mai întârzie foarte mult.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele