18 dec. 2015 | 17:00

Sony dezvoltă baterii de mobil care vor ține cu 40% mai mult decât cele de azi

ACTUALITATE
Sony dezvoltă baterii de mobil care vor ține cu 40% mai mult decât cele de azi

Zilele în care o baterie la Nokia te ținea câte o săptămână sau două la rând, au apus de multă vreme. Apariția smartphone-urilor, a touchscreen-urilor și a noilor procesoare puternice a făcut ca bateriile să își piardă potențialul originar de susținere. Sony crede că noile sale baterii vor readuce gloria bateriilor de odinioare, prelungind cu 40% mai mult viața telefoanelor mobile din ziua de azi.

Bateriile mai mari nu par să rezolve problema de vreme ce ocupă prea mult spațiu, pe când bateriile care se încarcă mai repede doar scurtează perioada în care stai cu telefonul în priză. Secretul constă în creșterea duratei de viață a bateriei fără modifice în mod radical asptectul telefonului, păstrându-și același format ca cele de astăzi.

Sony crede că este pe care să îndeplinească aceste condiții, lucrând la tehnologia, mai bine zis, chimia, care va extinde cu 40% mai mult durata de viață a bateriilor. Conform celor de la Nikkei, viitoarele baterii de la Sony vor fi bazate pe electrozi din sulf și litiu. Celulele din litiu și sulf au capacități îmbunătățite față de cele din litiu-ion, însă, în mod normal sulful se degradează atât de repede încât nu poate sustenabil din punct de vedere comercial. Aparent, acest lucru nu i-a dezamăgit pe cei de la Sony, de vreme ce  compania se apropie de rezolvarea acestei probleme.

Un alt design de baterii ar mai fi cele din magneziu și sulf, care scot complet litiul din ecuație. Magneziul este un material ce se găsește mult mai adesea în natură în comparație cu litiul, putând să facă din fabricarea de baterii un proces mult mai ieftin. O înlocuire a bateriilor de litiu ne-ar putea scăpa de problemele ce apar atunci când acestea se degradează într-atât de mult, încât pot lua foc.

Din păcate, însă, noile baterii minune par să fie la ani distanță, de vreme ce Sony aproximează că acestea ar putea apărea undeva prin 2020. În ritmul ăsta e clar că Xperia Z10 nu va apuca să vină cu un set revoluționar de baterii.