20 ian. 2016 | 18:45

În patru ani, un procesor ca cel din laptopul tău va încăpea într-un ceas

ACTUALITATE
În patru ani, un procesor ca cel din laptopul tău va încăpea într-un ceas

Dacă vei face o simplă comparație între laptopul tău și ceasul de la mână vei vedea că există o diferență de câteva ordini bune de mărime. Ei bine, conform Intel acea diferență va dispărea în patru ani când vine vorba de ”comprimarea” puterii de procesare a celui mai puternic laptop de pe piață la mărimea unui ceas.

Se pare că o scurgere de informații mai mult sau mai puțin secrete de pe  Guru 3D arată planurile de viitor ale Intel. Acesta plănuiește să lanseze în perioada post-Skylake (cel mai avansat procesor de larg consum valabil în momentul acesta de la Intel) trei procesoare din aceeași generație care să fie prezente permanent pe rafturile magazinelor din 2017 până în 2019. Dacă Skylake este construit astăzi cu o densitate de 14nm, procesoarele ce vor apărea după el vor avea o densitate de 10nm, după care urmează marele mister impus de bariera quantică unde Legea lui Moore devine nulă.

Ca să înțelegem ce înseamnă Legea lui Moore, aceasta spune că din doi în doi ani densitatea tranzistorilor se dublează, crescând astfel în mod exponențial viteza de transfer a electronilor printr-un material semiconductor precum siliciul, fenomen ce duce, evident, la procesoare din ce în ce mai puternice.

Problema este că industria fabricării de tranzistori și de materiale semiconductoare a ajuns la capătul Legii lui Moore (numită după Gordon E. Moore, unul dintre fondatorii Intel în anii ’60).  Ca să înțelegem fenomenul, într-un an atingem ultima densitate (cea de 10nm) care face posibilă fabricarea în masă a procesoarelor de asemenea densități. În cipurile mai dense de 10nm apare așa numitul efect tunel care constă în dirijarea atomilor în mod contrar legii mecanicii clasice, când o particulă, în cazul nostru electronul, trebuie să treacă printr-o barieră de potențial și să iasă pozitivă atunci când se lovește de bariera menționată.

Din cauza impedimentului de a trece mai departe de densitatea tranzistorilor de 10nm, Intel a decis să distorisioneze Legea lui Moore decizând să producă trei arhitecturi de cipuri care să facă parte din aceaași generație: Cannonlake, Icecake și Tigerlake. Acestea vor apărea la mijlocul lui 2017, iar Tiglerlake, ultimul din generația procesoarelor de 10nm va apărea în a doua jumătate a lui 2019.

Mai departe nu se știe cum anume va evolua procesul de fabricație a procesoarelor la densități mai mari de 10nm, deși IBM a reușit în această vară să construiască primul procesor cu densitatea de 7nm, compania folosind un tip nou de litografie numită EUV sau Extreme Ultraviolet Lithography ce utilizează lumina ultraviolet cu lungimi de undă extreme pentru a printa circuitul semiconductor pe o suprafață de germaniu și nu siliciu. De asemenea, la orizont apar deja alternativele procesoarelor optice care oferă performanțe enorme în detrimentul cipurilor clasice bazate pe electroni, reușind să fie de 15 ori mai rapide decât procesoarele actuale.

Oricum ar arăta viitorul microcipurilor, e clar că în 2020 vei putea purta la mână un aparat cu performanța unui calculator care astăzi costă 8000 de RON.

În patru ani, un procesor ca cel din laptopul tău va încăpea într-un ceas