16 mai 2016 | 07:27

O nouă lege ar putea obliga Netflix să-ți dea acces la tot conținutul

ACTUALITATE
O nouă lege ar putea obliga Netflix să-ți dea acces la tot conținutul

O nouă măsură ce urmează să fie implementată la nivelul țărilor din Uniunea Europeană va face viața foarte dificilă serviciilor de streaming care implementează restricții de locație.

În cazul în care ați încercat să folosiți serviciul Voyo al celor de la ProTV în Spania sau Italia ați fost surprinși de nivelul infim de conținut care vă este pus la dispoziție. În contextul în care voi v-ați abonat contra cost la Antena Play, v-ați aștepta ca acel serviciu plătit să fie la fel oriunde v-ați afla.

În realitate, întâmpinați doar restricții și limitări. Dacă vă gândiți că plătiți aproximativ 10 lei pe lună pentru a vedea posturile TV din trustul Pro când mergeți la muncă în Anglia sau în concediu în Cehia, vă înșelați. În toate acele circumstanțe nu veți putea vedea pe Voyo decât ProTV Internațional.

Situația descrisă mai sus se aplică în foarte multe circumstanțe și aproape toate serviciile de streaming vin cu astfel de limitări, inclusiv popularul Netflix. Din fericire, începând cu anul viitor, acel set de circumstanțe va fi complet eliminat printr-o decizie a Comisiei Europene care vizează mai ales persoanele aflate în concediu, care sunt pe roaming, deși aplicabilitatea ei s-ar putea extinde.

Cu alte cuvinte, s-a ajuns la concluzia că este inadmisibil să plătești aceeași taxă oriunde te-ai afla, doar pentru a avea acces la un volum de conținut semnificativ mai mic.

În teorie, statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord că o astfel de decizie va avea un impact pozitiv asupra internauților aflați în deplasare. Mai rămâne să vedem modul creativ în care companiile din spatele acestor servicii vor implementa măsura Comisiei Europene.

În definitiv, nu mai este eficient doar să restricționezi accesul la conținut doar pe bază de locație. Singurul risc al unei astfel de măsuri este ca realizatorii de conținut să ceară taxe mai mari pentru conținutul media ce poate fi accesat din alte colțuri ale lumii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele