În cât timp va fi distrus complet Universul

În cât timp va fi distrus complet Universul

Din nou, nu avem o teorie cu tente apocaliptice. Un nou studiu a adus o concluzie care s-ar putea să sune bine asupra uneia dintre cele mai mari temeri ale noastre.

Universul cunoscut de noi ar putea muri în 2,8 miliarde de ani sau ar putea supraviețui la infinit. Poate că sună ridicol, dar teoria e susținută de dovezi științifice viabile, comprimate într-un studiu publicat pe arXiv. Cercetătorii au investigat scenariul Big Rip, în care Universul se extinde atât de mult încât spațiul și timpul sunt, ei bine, distruse. Studiul a fost analizat apoi de Jacob Aron pentru New Scientist.

Practic, teoria Big Rip spune că, la un moment dat, Universul fiind extins atât de mult, toate „marginile” lui vor deveni infinite, iar toată materia va înceta să existe. Cercetătorii au studiat ratele de extindere cunoscute ale galaxiilor și supernovelor, împreună cu date despre energia întunecată și au ajuns la concluzia că Universul cunoscut va supraviețui încă 2,8 miliarde de ani, cel puțin. Estimările anterioare sugerau o limită de 22 de miliarde de ani. Soarele, în schimb, mai are de trăit cinci miliarde  de ani, iar Calea Lactee și Andromeda patru miliarde.

 

 

E posibil și ca scenariul Big Rip să nu aibă loc niciodată, dar atunci s-ar putea instala Heat Death, potrivit căruia totul din Univers devine atât de extins încât nu se mai pot forma stele și corpuri cerești noi. Așadar, putem sta liniștiți ceva timp.

Citește și:
Etichete: