30 aug. 2016 | 07:20

Împotriva terorismului, Facebook, Google și Twitter eșuează intenționat

ACTUALITATE
Împotriva terorismului, Facebook, Google și Twitter eșuează intenționat

Într-o mutare neașteptată a organizațiilor guvernamentale din Regatul Unit, acestea au clasificat Facebook, Google și Twitter ca fiind uneltele cele mai folosite pentru propagandă teroristă. În plus, au afirmat că giganții din tech eșuează intenționat în prevenirea acestor practici.

La această oră, ar trebui să nu ni se mai pară ciudată faptul că rețelele sociale reprezintă unealta propagandistă preferată a grupărilor teroriste. În contextul în care majoritatea metodelor pentru prevenirea unor astfel de mesaje online vin sub forma raportării de către comunitate, este foarte ușor să creezi grupuri pe Facebook care sunt imune la orice fel de filtrare. În trecut, s-a întâmplat ceva similar cu grupuri online care funcționau ca magazine virtuale de armament în SUA, deși în teorie, oficialii companiei lui Mark Zuckerberg interziceau astfel de practici.

Este totuși prima oară, când un parlament european, în acest caz al Regatului Unit, atacă Facebook, Google și Twitter pentru ineficiența practicilor anti-teroriste folosite. Raportul Comitetului pentru Afaceri Interne detaliază foarte clar faptul că rețelele sociale sunt ,,vehicolul preferat pentru propagarea mesajelor propagandiste și pentru recrutare a teroriștilor.” Analiza comitetului s-a bazat pe o serie foarte stufoasă de surse, începând cu agenții de spionaj, comunitatea musulmană, experți în contra-terorism și securitate.

De partea cealaltă a baricadei, cei de la Facebook nu au întârziat foarte mult în ceeea ce privește publicarea unui răspuns la raport. ,,Suntem foarte eficienți și rapizi în tratarea rapoartelor referitoare la conținut legat de terorism.” Alți specialiști s-au grăbit să ia apărarea Facebook, Google și Twitter, afirmând că documentul publicat de autoritățle engleză ne poate induce în eroare. În practică, din punctul lor de vedere, teroriștii preferă platforme criptate de mesagerie, precum WhatsApp sau Telegram, care oricum sunt vizate de autorități pentru nivelul lor de criptare foarte bine pus la punct.

În final, adevărul ar putea fi undeva la mijloc. Ministerul Afacerilor Interne din UK speră totuși că rețelele sociale vor adopta o toleranță zero față de extremismul online.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele