Comisia Europeană ar putea să interzică WhatsApp şi Telegram

Comisia Europeană ar putea să interzică WhatsApp şi Telegram

Franţa, alături de Germania, a vorbit în cadrul Uniunii Europene pentru adoptarea unei legi care permită autorităților acces la mesajele criptate ale utilizatorilor de aplicații de tipul WhatsApp sau Telegram, relatează The Verge.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazaveneuve, împreună cu omologul său german, Thomas de Maizière, au spus, în cadrul unei conferinţe de presă privind securitatea internă europeană, că aplicaţiile care se folosesc de mesaje criptate, precum Whatsapp sau Telegram, “constituie o provocare pe timpul investigaţiilor”.

Provocarea este aceea că autorităţilor le este greu să păstreze un control autonom asupra suspecţilor de terorism. Ceea ce propun ei pentru rezolvarea acestei probleme este ca Comisia Europeană să promulgă o lege care să oblige creatorii de aplicaţii să “elimine conţinutul ilegal” şi să “decripteze mesajele” pe timpul investigaţiilor de terorism.

Propunerea celor doi miniştri de Interne (cel francez şi cel german) ne înştiinţează că criptarea are un rol critic în securizarea comunicaţiilor şi tranzacţiilor financiare, deşi spune că “soluţiile trebuie găsite pentru a se reuşi investigaţii eficiente” în timp ce se protejează şi confidenţialitatea utilizatorului.

Oficialii serviciilor secrete din U.S.A. şi Europa susțin această propunere de lege, spunând că le-ar fi mai uşor teroriştilor să pună la cale atacuri, de vreme ce conţinutul informaţional al mesajelor criptate este accesibil numai expeditorilor şi destinatarilor.

În schimb, apărătorii confidenţialităţii şi experţii în securitate spun că crearea de portițe pentru autorităţile naţionale ar pune în pericol securitatea şi confidenţialitatea utilizatorilor.

Vestea este una problematică. Dacă legea va fi adoptată, WhatsApp (și toate companiile cu produse similare) are doar două opțiuni: fie permite accesul autorităților la cheile de criptare, fie riscă să fie interzisă pe teritoriul Uniunii Europene.

Autor: Adrian Naftan

Citește și: