21 sept. 2016 | 07:12

Hackerii au reușit să controleze o Tesla Model S de la distanță

VIDEO VIDEO

Mașinile deștepte sunt un concept frumos, dar după cum au demonstrat câțiva hackeri în China pe un Tesla Model S, acestea sunt la fel de vulnerabile precum PC-urile.

Este foarte ușor să îmbrățișezi ideea achiziției unei mașini deștepte, mai ales că diverse componente inteligente se ascund în computerul de bord al unor autoturisme din ce în ce mai ieftine. Din păcate, asta înseamnă că hackerii ambițioși, cu suficient de mult efort, pot ajunge să vă controleze automobilul de la distanță sau, mai grav decât atât, să vă pună viața în pericol. Mai ales când vorbim de mașini autonome, nu este deloc exclus ca cineva să ajungă să vă conducă mașina de la distanță, fără ca șoferul să poată interveni.

Trecând peste aceste scenarii fatidice ipotetice, un grup de experți în securitate de la Keen Security Lab – o divizie Tencent China au demonstrat live cum au ajuns să controleze un Tesla Model S. Totul s-a petrecut fără fire și nu a necesitat nici un fel de pregătiri prealabile. Orice Tesla Model S comercializat vreodată avea această vulnerabilitate.

După ce au reușit să se conecteze la mașină, hackeri au putut controla sistemul de divertisment și informații al mașinii, au putut deschide portbagajul, au putut plia oglinzile laterale și au reușit chiar să pună frână, când mașina se afla în mișcare.

Partea bună a acestui anunț este că hackerii au anunțat deja Tesla în legătură cu vulnerabilitatea exploatată și inginerii companiei americane au fost foarte eficienți în a o remedia. În mai puțin de 10 zile de la înregistrarea sesizării, într-o declarație pentru The Verge, cei de la Tesla au lansat o actualizare over-the-air către automobilele Tesla Model S, iar acestea nu mai sunt vulnerabile.

La capitolul detalii, vulnerabilitatea se pare că necesita utilizarea browserului web din mașină, în timp ce autoturismul era conectat la un hotspot Wi-Fi malițios. Cu alte cuvinte, era destul de complicat ca cineva să vă pună mașina în pericol.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele