Statul bulgar va folosi doar programe open source

Statul bulgar va folosi doar programe open source

România și multe alte țări ar trebui să urmeze exemplul vecinilor noștri.

Parlamentul din Bulgaria a adoptat o lege conform căreia toate programele scrise pentru guvern de acum încolo vor fi cu sursă deschisă și depozitate într-o bază de date publică. Asta înseamnă că oricine va putea accesa software-ul utilizat de autorități.

”Atunci când subiectul contractului include dezvoltarea de programe pe calculator, acestea trebuie să îndeplinească acele criterii specifice software-ului open source: toate drepturile de autor, codurile sursă, design-ul interfeței și bazele de date necesare ar trebui să revină utilizatorului, fără limitări în ceea ce privește folosirea, modificarea și distribuția; iar dezvoltarea ar trebuie să fie efectuată într-o bază de date menținută de agenție”, este menționat în noua lege.

”Orice elemente de software procurate de guvern vor fi vizibile și accesibile tuturor. Până la urmă, acestea sunt achitate cu banii plătitorilor de taxe, iar ei ar trebui să le vadă și să beneficieze de pe urma lor”, a declarat unul dintre consilierii primului ministru bulgar. În acest fel, vor fi drastic reduse costurile asociate cu dezvoltare de software pentru uzul guvernamental. Mai mult decât atât, bug-urile vor putea fi rezolvate într-o perioadă mult mai scurtă, iar nivelul de securitate va fi sporit.

În urmă cu mai multă vreme, India a implementat o lege oarecum similară, conform căreia software-ul open source devine obligatoriu pentru toate sistemele de guvernare. Sectorul public indian era astfel obligat prin lege să folosească software open source în toate sistemele sale. După cum notau și cei de la Trak.in, noul guvern se angajase în acea perioadă în promovarea software-ului open source.

Astfel, toți furnizorii de software ai statului indian erau rugați să ia în considerare sotware-ul de top open source atunci când aplicau pentru un anumit proiect pornit de către statul indian. În prezent, în cazul în care aceștia nu pot apela la programe open source, trebuie să menționeze clar în aplicație motivul pentru care nu pot face asta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: