18 dec. 2016 | 08:36

Google te ajută să înțelegi riscurile protocolului HTTP

ACTUALITATE
Google te ajută să înțelegi riscurile protocolului HTTP

Google a încurajat site-urile în mod constant în ultima perioadă să adopte protocolul HTTPS.

În urmă cu mai multă vreme, un angajat din cadrul Electronic Frontier Foundation a sugerat că una dintre cele mai periculoase idei preconcepute este aceea conform căreia site-urile sau aplicațiile nu au nevoie de HTTPS. ”Toate site-urile pe web trebuie să fie HTTPS, deoarece fără HTTPS, hackerilor, spionilor și agențiilor guvernamentale le este foarte ușor să vadă ce conținut accesează oamenii pe un site”, a declarat atunci Peter Eckersley.

De ceva vreme, și Google încurajează site-urile să adopte protocolul HTTPS. În urmă cu aproximativ un an de zile, în încercarea de a pune accent pe securitatea conținutului pe care îl accesați online, Google a început să favorizeze în rezultate paginile web cu prefixul HTTPS în detrimentul celor cu HTTP. Iar acum, după cum scrie și site-ul FossBytes, compania din Mountain View a anunțat în mod oficial că îi va avertiza pe utilizatori, când aceștia urmează a accesa un site care nu este securizat.

”Începând cu versiunea cu Chrome 56, Google va menționa că paginile HTTP în care sunt introduse parole sau datele cardului nu sunt sigure, inițiativa fiind parte a planului de a clasifica toate site-urile HTTP drept nesigure”, este menționat pe blogul oficial Google. Printre altele, Chrome 56 va veni și cu suport pentru Web Bluetooth, care le va permite dezvoltatorilor să conecteze dispozitive precum imprimante sau monitoare LED cu ajutorul tehnologiei Bluetooth.

Desigur, așa cum am spus mai demult, chiar și cele mai bune programe au vulnerabilități. În privința atacurilor cibernetice, scopul celor interesați de protecție nu este eliminarea completă a posibilității producerii unui atac, ci crearea unor situații în care efectuarea acestora este atât de scumpă, încât foarte puțini au acces la fondurile necesare. Conform declarațiilor Parisei Tabriz, experta în securitate din cadrul echipei Google Chrome, atacatorilor întotdeauna la va fi mai ușor: experții trebuie să se concentreze pe milioane de posibile bug-uri, în timp ce un hacker nu trebuie să găsească decât unul.