Google patentează camioanele de livrare care se conduc singure

Google patentează camioanele de livrare care se conduc singure

Pe măsură ce automatizarea avansează, senzorii devin mai buni, iar oamenii capătă mai multă încredere în autonomia mașinăriilor, cea mai mare schimbare în ceea ce privește livrarea ar putea fi mașinile care fac asta pe cont propriu.

Mike Murphy de la Quartz a găsit un patent Google pentru un camion cu dulăpioare pe spate, fiecare cu un identificator unic. Mașina se poate conduce singură până la adresa de livrare, iar atunci se presupune că potențialul client iese, își găsește dulăpiorul și îl deblochează cu un cod pin. Apoi, camionul își vede de drum și livrează către ceilalți oamenu restul pachetelor. Ideea seamănă cu conceptele dezvoltate atât de Amazon, cât și de Google, care vizualizează roboți zburători care livrează obiecte cu precizie.

Google-camion de livrare autonom

O companie numită Horsefly a luat ideea de livrare cu drona și a aplicat-o într-un mod diferit. Practic, ideea e ca mașina să ajungă în cartierul în care trebuie să împartă obiectele comandate de clienți, să parcheze, apoi o dronă să livreze pachetele și să se întoarcă ulterior. Patentul Google elimină drona complet, precum și șoferul uman. Știm deja că e un veteran în industria mașinilor autonome, așa că era cumva de așteptat să o aplice și la acest nivel.

Între timp, Amazon se rezumă la drone. În urmă cu doi ani, Jeff Bezos, şeful Amazon, şi-a anunţat proiectul pentru viitorul comerţului: compania va folosi drone pentru a livra pachete de aproximativ două kilograme. Conform lui Bezos, 86% din produsele pe care le vinde magazinul său nu cântăresc mai mult, deci sunt perfecte pentru transportul cu drone. Mai mult, din momentul în care dai comanda şi produsul îţi ajunge, dacă e pe stoc, n-ar trebui să treacă mai multe de 30 de minute. Programul livrării cu drone se numeşte „Amazon Prime Air”, iar mai jos vedem cum ar fi aplicat.