Google Docs duce editarea prin comenzi vocale la un alt nivel

De-a lungul anilor au existat multe tentative de a vă convinge să fiți productivi prin intermediul comenzilor vocale, dar Google Docs s-ar putea să și reușească.

Dacă v-ați apucat vreodată să dictați un mesaj sau un email pe mobil, sunt convins că ați apreciat valoarea acestui tip de instrumente. Până acum însă, nu le-ați văzut implementate în aplicații web cu un nivel de precizie de care doar cei de la Google puteau da dovadă.

În cel mai recent update adus serviciului Google Docs, doritorii pot lucra la un proiect, în mod exclusiv, doar prin comenzi vocale, de la dictarea conținutului editorial și până la aplicarea parametrilor de formatare a textului. Nici măcar nu trebuie să vă rezumați la unelte precum subliniere, îngroșare sau înclinare a textului. Funcții complexe precum selectarea de paragrafe, marcarea sau duplicarea lor, inserarea de tabele, toate se realizează doar printr-un click pe o mică icoană sub formă de microfon pe care o aveți în permanență pe ecran.

Totul începe cu afișarea microfonului magic pe ecran. Pentru asta, trebuie să intrați pe un document din Google Docs sau să creați unul nou, să accesați meniul Tools și din acesta să optați pentru Voice Typing folosind Chrome. Ca restricție, momentan, sistemul detaliat mai sus nu funcționează decât în varianta web de Google Docs, nu și în aplicațiile de mobil.

Deși ne-am obișnuit să citim materiale despre asistenți virtuali și sisteme de dictare în limbi străine, cea mai mare încântare legată de acest update adus Google Docs este faptul că funcționează la fel de bine și în limba română. După câteva propoziții dictate, aproape că nu o să vă vină să credeți că vă aflați într-un browser web și puteți scrie fără probleme o poveste fără să apăsați pe vreo tastă.

Pentru o listă a comenzilor vocale acceptate în Google Docs, cel mai bine ar fi accesați acest document din Google Help Center.

16:09 25.02.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video