Gaură în buget pentru Apple: trebuie să plătească o sumă imensă pentru patentarea FaceTime

Gaură în buget pentru Apple: trebuie să plătească o sumă imensă pentru patentarea FaceTime

Apple se află într-un proces cu VirnetX încă din 2010, pentru drepturile de autor asupra unor patente pe care le-ar fi folosit fără a plăti taxele de licențiere impuse.

În 2010, VirnetX a acuzat Apple pentru faptul că FaceTime şi o funcţie legată de reţele private virtuale (virtual private networks -VPN) încalcă patentele companiei. În februarie 2016, compania a câștigat un proces, iar instanța din SUA a solicitat Apple să plătească 625 de milioane de dolari pentru folosirea fără acord a tehnologiei pe care se bazează FaceTime, către VirnetX.

Acum, gigantul din Cupertino e nevoit să plătească daune în valoare de 302 milioane de dolari, către aceeași companie. Mai mult decât atât, VirnetX are de gând să dea Apple în judecată și pentru sistemul iMessage și alte câteva funcții noi de securitate, potrivit Bloomberg. Așadar, întregul scandal nu pare să se apropie de final.

Avocații Apple susțin că VirnetX nu a reușit să vândă produse cu tehnologiile dezvoltate în bază brevetelor de invenție pe care le deține și se bazează, în principal, pe venituri obținute din licențiere, acesta fiind motivul pentru care atacă Apple. Totuși, când folosești o tehnologie dezvoltată de altcineva trebuie să plătești o taxă de licențiere. Apple percepe astfel de taxe de la Samsung sau alte companii. De asemenea, Apple a încercat, în 2012, când a mai pierdut un proces pentru încălcarea a patru patente VirnetX, să argumenteze că FaceTime nu îi aduce niciun profit, fiind un serviciu gratuit. Totuși, autoritățile au hotărât și atunci că Apple trebuie să plătească 368 de milioane de dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: