17 nov. 2016 | 10:47

Gab este noua rețea socială pentru extremiști de dreapta și rasiști

ACTUALITATE
Gab este noua rețea socială pentru extremiști de dreapta și rasiști

Din momentul în care Twitter a început să facă un pic de curățenie printre indivizii care manifestă cantități semnificative de ură pe rețeaua socială, extremiștii și-au găsit refugiu într-o nouă platformă intitulată Gab.

Cei de la Twiiter au făcut numeroase promisiuni legate de implementarea unor reguli pentru eliminarea conturilor cu conținut rasist, multă ură și alte postări ce trădează o atitudine de trol. Rezultatul acestor intenții a devenit evident în urmă cu câteva zile, când Twitter a dezactivat conturile unui număr important de naționaliști albi ce fac parte dintr-o nouă grupare de extremă dreapta. Aceasta din urmă este intitulată ,,alt-right”.

În mod evident, aceștia trebuie în continuare să-și verse veninul pe internet și se pare că au găsit gazda perfectă, deși s-ar putea să nu fie cea mai impresionantă linie de text din CV-ul unei tinere rețele sociale. Intiulată Gab, aceasta e construită în jurul primului amendament al constituției americane – dreptul la liberă exprimare. Din câte se pare însă, respectivul principiu va fi testat la maximum de numărul foarte mare de migratori rasiști. 

Gab, momentan, are un număr limitat de utilizatori și nu puteți decât să vă înscrieți pe o listă de așteptare, înainte de a vă bucura de benficiiile noii rețele sociale. Atât de multe încurajări de înscriere pe Gab au fost postate de lideri și membri ai grupării alt-right, încât la momentul redactării acestui material lista de așteptare era de 170.000 de persoane. Judd Legum, redactorul șef al publicației ThinkProgress a postat pe twitter că ocupa ieri poziția 130.699.

În mod evident, nu toți membri tinerei platforme de micro-blogging sunt naționaliști extremiști de culoare albă, dar având în vedere postările pe Twitter din ultima perioadă, aceasta pare a fi direcția generală a platformei. În definitiv, dacă nu ar încuraja un astfel de comportament radical, nu ar avea pe prima pagină o imagine cu primul amendament al constituției americane și s-au autodefini ca ,,o zonă de discurs liber.

Pentru a găsi o legătură un pic mai profundă între Gab și naționaliștii de dreapta, este suficient să vă uitați la afinitățile politice ale fondatorului său. Andrew Torba s-a mândrit de curând într-un interviu pentru Buzzfeed că este un suporter fanatic al lui Donald Trump, deși se identifică mai mult ca un creștin, decât un republican conservator. A ținut totuși să menționeze că nu s-ar descrie ca un membru al alt-right și nu înțelege de ce a fost catalogat astfel.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele