România, sub asediu: SRI spune că suntem ținta hackerilor sponsorizați de alte state

România, sub asediu: SRI spune că suntem ținta hackerilor sponsorizați de alte state

Șeful Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii a declarat că România este o ţintă a atacurilor cibernetice sponsorizate de alte state.

Florin Cosmoiu de la SRI spune că România este o țintă pentru că este membră UE şi NATO, intenţia fiind furtul de informaţii strategice şi infrastructurile critice. „În acest domeniu, pericolele cu care ne confruntăm în fiecare zi sunt din multe părţi. Sunt atacuri sponsorizate de state care ţintesc, să zicem, instituţii strategice ale unei ţări, infrastructuri critice. Aceste atacuri au loc în fiecare ţară, şi în România. Suntem o ţintă a atacurilor sponsorizate statal pentru că noi suntem membri NATO, UE şi unele state care sunt angajate în astfel de atacuri ne ţintesc şi pe noi. Ei vor să fure informaţii strategice din România şi, de asemenea, ţintesc infrastructurile noastre critice”, a spus Cosmoiu la o conferinţă organizată de NATO şi Institutul Aspen, citat de Mediafax.

Acesta a oferit exemplul Ucrainei, unde alimentarea cu energie a fost întreruptă, pentru o mare regiune. Cosmoiu e de părere că astfel de lucruri s-ar putea întâmpla oriunde în lume. România a încercat să-şi sporească capacităţile de protecţie a infrastructurii critice, tocmai din acest motiv. Recent, grupuri criminale ar fi ţintit sistemele financiar-bancare din România, iar o altă ameninţare e reprezentată de atacurile cibernetice din partea extremiştilor.

„Atacurile criminale au loc în fiecare zi în România. Recent, anul acesta şi anul trecut grupuri criminale au ţintit şi sisteme financiar-bancare din România. De asemenea, ne confruntăm în fiecare zi atacurilor cibernetice din partea extremiştilor. Aceste atacuri nu sunt foarte sofisticate, capacităţile lor sunt destul de reduse, dar trebuie să menţionăm acest fenomen pentru că ei încearcă să-şi crească aceste capacităţi. România are mai multe programe pentru a-şi creşte capacitatea tehnică”, a mai spus acesta.

Citește și: