08 iul. 2016 | 10:42

A fost inventat dispozitivul care produce vin fără oprire

ACTUALITATE
A fost inventat dispozitivul care produce vin fără oprire

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv miniatural, capabil să producă vin mult mai rapid decât ar face-o o metodă clasică. 

Dispozitivul, care momentan este examinat de oamenii de știință americani și elvețieni, poate tranforma sucul de struguri în vin în doar o oră, adică mult mai repede decât metodele convenționale. „Minunea” este posibilă grație unor drojdii plasate strategic. Micro-vinăria a fost creată de Daniel Attinger de la Universitatea Iowa, cu scopul de a fi folosită în cercetări, mai degrabă decât în bucătărie. Aria sa de cercetare e reprezentată de microfluidele multifazice, iar dispozitivul a fost creat pentru a-i ajuta pe experții și producătorii de vin să înțeleagă mai bine procesul de fermentație.

Vinul se face, în mod tradițional, prin adăugarea drojdiilor în butoaie de suc de struguri, dar procesul durează între o săptămână și trei săptămâni pentru a fi completat. Cu această micro-vinărie, aceeași reacție are loc într-un spațiu mult mai restrâns, grăbind dramatic procesul. Drojdia este depozitată în compartimente mici și e eliberată în canalul care conține sucul de struguri, printr-o membrană fină, cu nanopori. Când drojdia și sucul de struguri se combină, drojdia absoarbe zahărul și eliberează alcool și dioxid de carbon, în doar o oră.

Attinger testează dispozitivul cu ajutorul oamenilor de știință de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) din Elveția. Micro-vinăria poate deveni o unealtă foarte utilă pentru producătorii de vin din toată lumea, mai ales în condițiile încălzirii globale. Attinger spune că schimbările climatice au un impact foarte mare asupra calității strugurilor din toată lumea. Din cauza temperaturilor mari, recoltele ies mult mai devreme, iar vinurile ajung să conțină mai puțin alcool și să aibă un gust diferit.

Experții nu au luat foarte mult în calcul ideea de a produce dispozitivul la scară largă, astfel încât iubitorii de vin să îl poată avea în confortul propriilor case. Există câteva dezavantaje, iar unul dintre cele mai mari este volumul mic de vin produs. Dispozitivul fermentează cam un mililitru pe oră, ceea ce înseamnă că abia în patru zile ai putea avea suficient vin pentru un singur pahar. Gustul vinului produs, de asemenea, nu e cel mai fin din lume, dat fiind faptul că scopul e de testare a proceselor de fermentație.