Fără sincronizare – cum transferi simplu și rapid orice pe iPhone și iPad

Fără sincronizare - cum transferi simplu și rapid orice pe iPhone și iPad

Pentru că nu pare să fie foarte simplu să transferi muzică, filme sau tonuri de apel pe iPhone sau iPad, de pe un PC sau Mac, fără sincronizare, voi detalia mai jos procedura.

iTunes continuă să fie o enigmă pentru majoritatea utilizatorilor de iDevice-uri care s-au trezit obligați să-l aibă instalat pe sistem. Cea mai mare problemă ține de noțiunea de sincronizare.  Ce se întâmplă în momentul în care apeși pe butonul magic din colțul din dreapta jos al ferestrei? Ce informații, unde se duc? Ce se șterge? Ce se înlocuiește? În principiu, riscurile la care vă expuneți datele de pe telefon sau tabletă sunt minime atuni când apelați la sincronizarea prin iTunes. Cu toate acestea, e bine de știut că se poate să transferați câteva melodii, tonuri de apel, cărți sau filme și fără sincronizare. În continuare nu veți scăpa de utilizarea iTunes în acest proces, dar măcar veți fi mai relaxați.

Ce trebuie să știți înainte de transferul datelor fără sincronizare

Preventiv, indiferent ce operațiune executați prin intermediul iTunes pe un iDevice, ar fi bine să începeți cu executarea unui backup. Tot ce trebuie să știți despre backup-ul la iPhone, iPad sau iPod Touch, inclusiv ce se salvează sau nu prin acest proces, am detaliat într-un material anterior. Ideea de bază este că trebuie să vă conectați iDevice-ul cu un cablu la PC sau Mac, să porniți iTunes, să faceți click pe icoana aferentă gadgetului vostru din colțul din stânga sus al ferestrei și să apăsați pe butonul mare din partea dreaptă marca foarte sugestiv ,,Backup now”.

Implicit, iTunes-ul și interacțiunea dintre acest program și telefoanele sau tabletele Apple au fost gândite pe ideea de sincronizare. Din acest motiv, pentru a eficientiza un pic sistemul și a executa cele mai simple operațiuni de transfer de date fără sincronizare, pe pagina de meniu Summary sau Sumar aferentă iDevice-ului vostru, trebuie să vă asigurați că ați optat pentru Manually manage music and videos. În română, respectiva opțiune ar trebui să se ascundă în spatele mesajului Gestionare manuală a conținutului audio și video. Este foarte ușor de găsit pentru că este ultima opțiune din partea de jos a ecranului și o puteți vedea în captura de ecran de introducere în acest articol. Dacă nu este vizibilă implicit, dați de scroll până ajungeți în capătul de jos al ferestrei. După ce ați bifat-o, veți observa că butonul Sync din colțul din dreapta jos s-a transformat în Apply. Faceți click pe el și dați-vă acordul pentru un mesaj menit să vă sperie.

Sunteți siguri că vreți să faceți acest gest, toate informațiile sincronizate anterior vor fi șterse? Acel mesaj este adevărat, dar doar într-o oarecare măsură. În cazul în care ați sincronizat în trecut muzică, cărți sau tonuri de apel între un PC și un iPhone, este adevărat că vor fi șterse, dar le puteți transfera foarte ușor înapoi pe aparat fără sincronizare în câteva minute. În schimb, nu vor fi, sub nici o formă, șterse poze, contacte, notițe, apeluri recente, aplicații și date salvate în acele aplicații. Ar fi fost ideal ca acest aspect al ecuației să fie detaliat în acel mesaj pentru ca întregul proces să nu pară unul de speriat. După ce ați apăsat pe Apply, așteptați câteva secunde până se încarcă ceva în bara de progres din partea de sus a iTunes și puteți trece mai departe.

iTunes fara sincronizare iPhone iPad muzica

Cum transferi fără sincronizare muzică, tonuri de apel și cărți

Este foarte probabil să aveți întreaga voastră colecție de muzică vizibilă în iTunes. Dacă nu, deschideți aplicația omonimă și faceți click pe nota muzicală din colțul din stânga sus. Într-o altă fereastră, deschideți My Computer sau Finder și găsiți directorul exact în care se află colecția voastră de conținut audio. Pasul următor implică un gest de drag&drop. Cu click stânga apăsat pe melodiile pe care le doriți transferate la un moment dat pe iPhone, mutați cursorul în fereastra de iTunes. Luați mâna de pe click stânga și în câteva secunde veți vedea cum este indexată colecția voastră de muzică. Merită reținut că fișierele efective vor rămâne în aceeași locație, în iTunes sunt vizibile doar niște scurtături către ele. Repetați procedura și pentru cărți sau tonuri de apel. Pentru că implict butoanele aferente acestor categorii de conținut nu sunt vizibile în colțul din stânga sus, trebuie întâi să dați click pe cele trei puncte … și să selectați Tones sau Books. Dacă una dintre categorii nu există, va fi creată automat în momentul în care veți trage din computer conținut aferent ei în fereastra de iTunes.

iTunes fara sincronizare iPhone iPad tonuri de apelAcum urmează transferul efectiv. Din librăria voastră de iTunes căutați ceea ce vreți să transferați pe iPhone sau iPad fără sincronizare. Selectați cele câteva melodii, tonuri sau cărți, fie una câte una, fie apăsând pe CTRL+A pe PC sau CMD+A pe Mac pentru a le selecta pe toate. Cu click stânga apăsat pe ele, veți observa că în partea stângă a ecranului va apărea numele iDevice-ului conectat, trageți conținutul pe numele terminalului și luați mâna de pe click stânga. Puteți repeta acest gest de un număr nelimitat de ori. Îl puteți face pentru fiecare melodie, ton de apel sau carte, fără nici un fel emoție sau stres că ceea ce ați copiat anterior va dispărea. Pentru că realizați transferul fără sincronizare, doar ceea ce ați selecta va fi copiat pe aparat, nimic altceva.iTunes fara sincronizare iPhone iPad Filme

Cum transferi fără sincronizare filme, documente sau orice alte fișiere

Încă de pe vremea la iOS 7, dacă nu mă înșel, o parte dintre aplicațiile pe care le aveți pe iPhone sau iPad au o structură proprie similară cu cea de My Documents de pe PC. Aceea este accesibilă atât în interiorul aplicației efective de pe mobil, cât și prin iTunes. Această ultimă parte a ecuației este în special relevantă pentru că facilitează transferul de diverse fișiere fără sincronizare. Singurul lucru de care trebuie să vă asigurați este că aplicațiile voastre suportă deschiderea fișierelor pe care le vreți transferate. Din fericire, la ora actuală există aplicații gratuite cam pentru orice, VLC pentru orice tip de filme și muzică, inclusiv FLAC, Adobe Reader pentru PDF-uri, Word, Excel și PowerPoint sau Pages, Numbers și Keynote pentru DOC, XLS sau PPT și DOCX, XLSX și PPTX.

După ce ați conectat iDevice-ul la PC sau Mac și v-ați asigurat că aveți aplicațiile de mai sus instalate, porniți iTunes și faceți click pe icoana aferentă dispozitivului vostru din colțul din stânga sus. Faceți click pe Apps în stânga, iar în partea dreapta a ecranului folosiți scroll-ul de la mouse pentru a ajunge până în capătul de jos al ferestrei, la o secțiune din program nu foarte evidentă. Acolo veți vedea listate toate aplicațiile care suportă transfer de fișiere. Faceți click pe numele celei de interes, precum VLC în captura de mai sus și apăsați pe Add în stânga pentru a alege fișierele din computer pe care le doriți accesibile din respectiva aplicație pe telefon sau tabletă. Tot aici funcționează și metoda drag&drop detaliată mai sus, pentru a trage fișiere în acel spațiu direct din computer. În cazul în care ați creat vreun document pe iPhone sau iPad folosind vreo aplicație, tot de aici le puteți transfera în sistem, după ce le-ați selectat, prin intermediul butonului Save to. Alegeți directorul destinație și confirmați cu Save.

Când ați terminat de copiat conținut pe iDevice-ul din dotare, ideal ar fi să vă obișnuiți să apăsați pe butonul marcat Eject din colțul din stânga sus pentru un grad sporit de siguranță a datelor.

Citește și: