14 apr. 2016 | 06:23

Facebook Messenger și WhatsApp au detronat detașat SMS-urile

ACTUALITATE
Facebook Messenger și WhatsApp au detronat detașat SMS-urile

Sunt foarte multe motive să folosiți Facebook Messenger și WhatsApp, dar nu v-ați aștepta ca acele platforme să aibă un rol atât de important în viața noastră.

În cadrul conferinței Facebook desfășurată zilele trecute în Statele Unite, Mark Zuckerberg a făcut niște dezvăluiri foarte spectaculoase în privința serviciilor de mesagerie din portofoliul companiei. În definitiv, Facebook Messenger este o componentă foarte importantă din Facebook, în timp ce WhatsApp este o altă entitate importantă care funcționează independent sub tutela companiei americane. Ați putea fi tentați să credeți că ambele deservesc același public și, într-o oarecare măsură o și fac, dar asta nu neagă cât de impresionant este numărul de mesaje livrate zilnic de cele două aplicații. Înainte de a ajunge însă la astfel de detalii tehnice, merită să aveți în vedere numărul utilizatorilor aferent fiecăruia, pentru a înțelege și mai bine nivelul de detașare al internauților de mesajele clasice în format SMS, în favoarea noilor tehnologii.

Practic, la ultimul inventar, WhatsApp depășise un miliard de utilizatori activi care își fac timp în fiecare lună să trimită un mesaj, dacă nu mai multe. În privința Facebook Messengeracul de la cântar s-a mutat până la 900 de milioane de utilizatori activi lunar. Fiind foarte greu de aflat numărul celor care folosesc regulat atât WhatsApp, cât și Facebook Messenger, Zuckerberg a ieșit pe scenă pentru a afirma că platformele de chat transmit 60 de miliarde de mesaje zilnic. Ca termen de comparație, cea mai recentă analiză în aceeași manieră în privința SMS-urilor s-a reflectat într-o valoare de 20 de miliarde zilnic. Nu știm exact cât de actuală este acea valoare pentru mesaje scurte trimise prin operatorii de telefonie, dar este evident că cei mai mulți dintre noi folosesc un smartphone și depind din ce în ce mai puțin de rețeaua de telefonie clasică.

Ultima statistică a WhatsApp pentru mesaje trimise a fost de 30 de miliarde de mesaje trimise în fiecare zi, un număr ce era de actualitate în luna ianuarie a anului trecut.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele