11 nov. 2016 | 11:03

Facebook admite că știrile false trebuie combătute mai eficient

ACTUALITATE
Facebook admite că știrile false trebuie combătute mai eficient

Facebook are, de multă vreme, probleme cu știrile false ce ajung să fie promovate pe rețelele de socializare, iar acum, lucrurile par să fie și mai grave.

Cel mai recent episod de critici apare în urma alegerilor din SUA, unde candidatul republican Donald Trump, ar fi fost favorizat chiar și de news feed-ul de pe Facebook. Mai multe persoane au lansat ideea conform cărora algoritmii ce controlează news feed-ul ar fi adus în față știri false, care să îi promoveze imaginea lui Trump, scrie techcrunch.com.

TechCrunch a lansat o serie de întrebări care să facă lumină în cazul știrilor de pe news feed, iar Facebook a răspuns printr-un comunicat, lansat de către Adam Mosseri, vicepreședintele departamentului de product management al site-ului de socializare. Acesta a fost de acord cu faptul că Facebook trebuie să facă mai multe pentru a rezolva problema știrilor false ce sunt propulsate pe news feed, dar nu a dat indicații clare despre cum vrea să facă acest lucru. În paralel, Mark Zuckerberg spune că ideea ca Facebook să fi influențat alegerile din State este una ”nebunească”.

În urmă cu aproximativ o lună, relatam că știrile ce apăreau în news feed o favorizau pe Hillary Clinton, acestea fiind aduse în față de către o echipă a Facebook ce urmărea propria agendă politică, După ce lucrurile au ieșit la iveală și echipa a fost înlăturată, roboții ce s-au ocupat de news feed au început să aducă în prim-plan știri false, devenite populare pe site.

Unii au început chiar să susțină că Donald Trump a câștigat alegerile din SUA chiar din cauza Facebook, ai cărui algoritmi de selectare a articolelor au propulsat pe news feed-ul utilizatorilor americani știri negative cu privire la Hillary Clinton. Rămâne de văzut cum va fi rezolvată această problemă și ce se va scrie în viitor, despre alegeri și despre impactul social media în cadrul acestora.