21 feb. 2016 | 12:14

Evoluția este motivul pentru care ne e teamă de întuneric

ACTUALITATE
Evoluția este motivul pentru care ne e teamă de întuneric

Probabil că majoritatea oamenilor trec prin faza în care le e teamă de întuneric. Unii dintre noi nu am depășit-o nici la maturitate.

Chiar dacă poate sună puțin infantil, teama de întuneric e un obicei legat de evoluție, pe care l-am dezvoltat pentru a supraviețui prădătorilor de noapte. Cercetătorii cred că frica aceasta datează cu mult timp înainte să fim prădătorii care suntem astăzi. Înainte de tehnologie și de orice ține de modernitate, pericolele de a fi mâncat în întuneric erau reale, așadar era foarte important pentru strămoșii noștri să fie în alertă noaptea. Probabil că, de-a lungul secolelor, această stare de alertă a devenit un instinct și a ajuns să se manifeste precum anxietatea.

Potrivit lui Andrew Tarantola de la Gizmodo, un studiu din 2012, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, arată că anxietatea nu e o reacție în totalitate generată de panică, așa cum o înțelegem noi. Este mai degrabă tipul de anxietate de care corpul are nevoie pentru a ne menține alerți, în cazul în care trebuie să o luăm la fugă subit din fața unui pericol.

Teama de întuneric este, în esență, o teamă de necunoscut. Nu știm ce e acolo, iar asta ne înspăimântă tocmai din cauza tendinței creierului de a umple aceste goluri cu scenarii fataliste. Pentru strămoșii noștri, erau lei și animale de pradă, pentru noi, sunt monștri și fantome.

Construim mental monștri, tocmai pentru a umple spațiul lăsat de prădătorii trecutului. Un exemplu relevant pentru asta e modul în care funcționează filmele de groază: cele bune nu îți arată niciodată monstrul din prima, tocmai pentru că imaginația ta e capabilă să conceapă ceva mai înfricoșător, notează Science Alert. Teoretic, nu mai avem nevoie de acest instinct. Și totuși, se încăpățânează să stea prin preajmă.