Ecranul telefonului tău știe multe despre tine

Ecranul telefonului tău știe multe despre tine

Moleculele de pe ecranele telefoanelor mobile dezvăluie o cantitate surprinzătoare de detalii despre sănătatea și stilul de viață al utilizatorului, inclusiv despre preferințele culinare și medicație.

Evident, oamenii lasă urme de molecule, chimicale și bacterii pe orice ating. Nici măcar spălarea responsabilă a mâinilor nu poate opri acest lucru, spun cercetătorii. Folosind o tehnică numită spectometrie de masă, echipa de experți de la Universitatea din San Diego, California a testat 500 de mostre prelevate de pe telefoanele mobile și mâinile a 40 de adulți.

Apoi, le-au comparat cu moleculele identificate într-o bază de date amplă și au reușit să producă un profil al stilului de viață pentru orice utilizator. Amina Boslimani, unul dintre oamenii de știință implicați în subiect, a spus că rezultatele au fost relevante, potrivit BBC.

Analizând moleculele lăsate pe ecranul telefonului, oamenii de știință au putut stabili dacă: utilizatorul e femeie, folosește cosmetice scumpe, își vopsește părul, bea cafea, preferă vinul sau berea, îi place mâncarea picantă, ia tratament pentru depresie, folosește cremă de protecție sau dacă petrece mult timp în afara casei. Da, e o listă destul de lungă, așa că se pare că telefonul știe și mai multe lucruri decât ne imaginam vreodată.

Majoritatea moleculelor sunt transferate de pe piele, mâni și transpirație pe telefoanele utilizatorilor. Cremele de protecție solară și cele împotriva țânțarilor rezistă ceva mai mult pe telefoane, chiar dacă nu sunt folosite des.

Cercetările anterioare, desfășurate de aceeași echipă, au scos la iveală că oamenii care nu s-au spălat în decursul a trei zile aveau în continuare urme de produse de igienă și înfrumusețare pe piele. Acum, cu noul studiu, echipa spune că ar putea să perfecționeze metoda astfel încât să poată identifica posesorul unui obiect fără a fi necesare amprente, să verifice dacă pacienții își iau medicamentele și să obțină informații legate de expunerea la poluare. Având în vedere că o persoană obișnuită are în jur de 1.000 de microbi diferiți pe piele, studiul e promițător.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: