06 nov. 2016 | 10:08

Bacteriile care ar putea să ne ajute în lupta împotriva încălzirii globale

ȘTIINȚĂ
Bacteriile care ar putea să ne ajute în lupta împotriva încălzirii globale

O anumită specie de bacterii ar putea să fie de mare ajutor când vine vorba de reducerea emisiilor de carbon.

Recent, bacteria Clostridium thermocellum a reușit să atragă atenția multor membrii ai comunității științifice datorită capacității sale de a descompune celuloze în combustibil ecologic, fără enzime. După cum scriu și cei de la Motherboard, însă, cercetătorii din cadrul Departamentului de Energie din Statele Unite au efectuat o descoperire foarte interesantă în timp ce studiau respectiva proprietate.

Mai exact, Clostridium thermocellum ar fi capabilă să absoarbă și să metabolizeze și dioxidul de carbon, una dintre substanțele asociate cu încălzirea globală. Desigur, lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum ar părea la prima vedere. Mai exact, bacteria nu ar putea fi folosită instantaneu pentru a curăța aerul de dioxid de carbon. În schimb, ea ar putea fi folosită pentru a crea combustibil ecologici mult mai eficienți, care ar fi ”neutri” în ceea ce privește emisiile de carbon. Mai exact, cantitatea de carbon absorbită ar fi egală cu cantitatea emisă.

”Dacă putem înțelege mecanismul din spatele procesului prin care bacteria se folosește de dioxidul de carbon, am putea modifica bacteria astfel încât să absoarbă mai mult”, a declarat Katherine Chou, unul dintre cercetătorii care au descoperit proprietățile menționate mai sus.

Bacteria aceasta ar fi una heterotrofă. Conform Wikipedia, pe lângă substanțele anorganice, asemenea bacterii au absolută nevoie de substanțe organice sintetizate de către alte organisme pentru acoperirea necesitaților de carbon și azot. În această grupă se încadrează toate bacteriile patogene.

În urmă cu mai multă vreme, cercetătorii de la Universitatea George Washington și Vanderbilt au găsit o metodă prin care pot înlocui electrozii de grafit din bateriile cu litiu-ion cu carbon obținut din atmosferă. În mod suprinzător, bateriile rezultate ar fi mai performante decât echivalențele lor comerciale. Această abordare nu doar că produce baterii mai bune, dar și stabilește o valoare pentru dioxidul de carbon din atmosferă.