Dispozitivul care îți spune, din respirație, de ce boli suferi

Dispozitivul care îți spune, din respirație, de ce boli suferi

Toată lumea se teme de boli. Este o teamă justificată, dat fiind faptul că ele ne pândesc la tot colțul. Totuși, un test de respirație rapidă ar putea fi tot ce ai nevoie pentru a afla dacă ai cancer.

Un nou dispozitiv care analizează semnătura chimică a gazelor, în scopul de a diagnostica persoana, a fost creat de o echipă internațională de cercetători, condusă de oameni de știință de la Institutul de Tehnologie din Israel. Tehnologa a măsurat tulburările cu o acuratețe de 86%, relatează iflscience.com.

După publicarea rezultatelor în revista American Chemical Society Nano, autorii studiului au explicat modul în care au folosit nano-matricea, alcătuită din nanotuburi de carbon și particule de aur, pentru a izola substanțele chimice numite compuși organici volatili (COV), din respirația a 1.404 oameni.

Din aceștia, aproximativ 800 suferă de una dintre cele 17 boli grave, în timp ce restul au fost sănătoși. Prin spectrometria de masă, echipa a fost capabilă să identifice semnătura chimică a acestpr 17 boli, fiecare dintre ele fiind caracterizată prin concentrații specifice de 13 compuși organici volatili.

Cercetătorii au instruit un algoritm să recunoască aceste semnături și au creat un potențial revoluționar în depistarea bolilor, cu ajutorul inteligenței artificiale. Dispozitivul poate oferi o metodă rapidă de depistare a cancerului ovarian, insuficiența renală, scleroza muttiplă și multe alte boli.

Co-autorul studiului, Hossam Haick, a declarat pentru Smithsonian.com că tehnologia „funcționează în același mod în care folosim câninii cu scopul de a detecta compuși specifici. Noi aducem ceva la nasul câinelui și el tranformă acel amestec chimic într-o semnătură eletrică pe care o furinează la creieri, iar apoi le memorează în zone specifice ale creierului.”

Potrivit RT News, tehnologia ar putea părea pe piață în următorii cinci ani și ar costa 30 de dolari.

Citește și: