27 iul. 2016 | 18:28

Descoperire uimitoare în Sistemul Solar: planeta care nu se învârte în jurul Soarelui

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare în Sistemul Solar: planeta care nu se învârte în jurul Soarelui

Știm deja că Jupiter e o planetă imensă. Mai exact, are o masă de 2,5 ori mai mare decât toate planetele Sistemului Solar combinate. Cercetătorii NASA au descoperit, însă, că aceste dimensiuni îi dau o proprietate neașteptată.

Experții NASA au descoperit că Jupiter este o planetă atât de mare, încât nu orbitează în jurul Soarelui, ci în jurul unui punct situat deasupra acestuia. Cei de la Science Alert explică destul de simplu cum funcționează lucrurile: în cosmos, când un obiect gravitează în jurul altuia, nu gravitează în jurul centrului acestuia, ci, mai degrabă, ambele gravitează în jurul unui centru de greutate cumva „combinat”.

În majoritatea cazurilor, obiectul care gravitează are dimensiuni mult mai mici decât obiectul în jurul căruia gravitează. Ca exemple, avem Pământul care se rotește în jurul Soarelui sau Staţia Spaţială Internaţională, care se rotește în jurul Pământului. În ambele cazuri, distanţa dintre centrul de greutate al obiectului mai mare şi centrul de greutate combinat este neglijabilă.

Această regulă nu este valabilă și în cazul lui Jupiter, planeta fiind, după cum am specificat și mai sus, de 2,5 ori mai masivă decât toate celelalte planete ale Sistemului Solar la un loc. Jupiter orbitează în jurul unui punct situat puţin deasupra Soarelui, la o distanţă de 1,07 raze solare de centrul acestuia.

Acesta nu este singurul element inedit despre Jupiter. După reușita plasării sondei Juno în orbita sa, profesorul de fizică cuantică Michio Kaku a explicat că Universul nu ar fi fost, nici pe departe, același fără Jupiter.

„Dacă ar fi goală pe dinăuntru, în interiorul lui Jupiter ar putea încăpea peste 1.300 de planete Pământ, iar cum este mai grea decât toate celelalte planete ale sistemului solar la un loc, prezența lui Jupiter domină sistemul nostru solar. Din cauze încă necunoscute această planetă este înconjurată de o centură de radiații extraordinar de puternice, care pot distruge aparatura de la bordul unei sonde sau nave spațiale. Acest câmp de radiații este atât de puternic încât generează o parte însemnată din interferențele pe care le putem auzi la radio”, a spus Michio Kaku, potrivit Agerpres.

Cu alte cuvinte, Jupiter face posibilă existența vieții pe Pământ. Câmpul gravitațional al acestei planete este suficient de puternic încât reușește să atragă cometele și asteroizii „rătăciți” în cosmos. Gigantica planetă reușește să arunce aceste corpuri spre exteriorul Sistemului Solar, prin efectul de praștie.

În lipsa lui Jupiter, Terra ar fi fost o planetă pe care viața nu ar fi avut timpul necesar să evolueze, iar suprafața ei ar fi fost brăzdată de craterele rezultate generate de impacturi cu meteoriți sau comete.