De ce vor chinezii să ajungă pe Marte până în 2021

De ce vor chinezii să ajungă pe Marte până în 2021

Marte este cea mai ”râvnită” planetă în acest moment și, având în vedere că, în viitor s-ar putea dovedi o a doua casă pentru omenire, Acum se pare că și chinezii și-au setat o țintă pentru Planeta Roșie.

Programul spațial chinez intenționează să trimită un vehicul care să aterizeze pe Marte în 2021. De ce 2021? Ei bine, pentru că atunci se vor împlini 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez și, cum ai putea sărbători mai bine un regim dictatorial decât prin împrăștierea lui prin Univers?

Comandantul Ye Peijian, care a condus mai multe misiuni chineze pe Lună, este cel care a anunțat misiunea spre Marte. El spune că explorarea planetei va începe cu lansarea unei sonde, în 2020, care, după câteva luni de zbor, va atinge suprafața planetei roșii în preajma datei fondării PCC, 1 iulie 1921.

„Dacă misiunea va avea succes, atunci ar fi un dar (pentru PCC) din partea lucrătorilor din domeniul aerospațial”, a spus Ye, care a subliniat că, pentru realizarea unei aterizări pe Marte, se va ține cont de experiența acumulată de tehnologia spațială chineză în cele trei misiuni pe Lună (2007, 2010 și 2013).

Chinezii au deja un prototip pentru sonda spațială, prezentat în cadrul unui târg tehnologic care a avut loc în 2015, în Shanghai, dar și unul pentru un rover care ar urma să exploreze terenul Planetei Roșii.

Aceasta nu este prima încercare a chinezilor de a ajunge pe Marte. În noiembrie 2011, China, în colaborare cu Rusia, a încercat să trimită o sondă, Yinghuo 1, însă sonda nu a reușit să iasă de pe orbita terestră și s-a dezintegrat, căzând în Oceanul Pacific două luni mai târziu.

Citește și:
Etichete: