De ce preferă teroriștii ISIS acest model de telefon

De ce preferă teroriștii ISIS acest model de telefon

Conform unor studii recente, teroriștii ISIS folosesc cu precădere un anumite telefon în procesul de fabricare a bombelor.

În urmă cu o lună, Conflict Armament Research (CAR), o organizație specializată în analiza conflictelor militare și a armamentelor folosite în cadrul acestora a publicat rezultatele unei investigații recente. În mod interesant, se pare că teroriștii din cadrul grupării cunoscute drept ISIS preferă modelele de bază. Cel mai des, aceștia nu apelează la vreun smartphone, ci la modelul Nokia 105 (cunoscut, de asemenea, drept Microsoft 105), care nu include nici cameră foto, nici aplicații mobile. Telefonul nu are niciun plus față de alte telefoane similare, costă doar 30 de dolari, iar cei implicați în analiză consideră că există două motive principale pentru care teroriștii se folosesc de el.

Oferta consistentă și ușurința cu care poate fi folosit. După cum scrie site-ul NBC News, gruparea a descoperit un furnizor care îi poate oferi astfel de telefoane în cantități foarte mari. Iar pentru a nu se ajunge la complicații, gruparea preferă să-și antreneze membrii utilizând doar terminalul respectiv, când vine vorba de fabricarea bombelor. În asemenea procese, este nevoie de două dispozitive: unul dintre ele este legat de bombă și permite declanșarea acesteia atunci când este apelat de pe al doilea.

”Am descoperit că există un număr limitat de oameni care îi învață pe luptătorii ISIS cum să folosească asemenea terminale pentru explozibili. Acești oameni au standardizat industria fabricării de bombe prin folosirea acestui model”, a declarat directorul organizației responsabile de studiu. Cât despre modul în care telefoanele ajung în mâinile teroriștilor, CAR a ajuns la concluzia că marile companii, precum Microsoft, nu au nicio vină. Cel mai probabil, luptătorii le-au obținut în momentul în care telefoanele au ajuns la mici comercianți, ”veriga slabă” a lanțului.

Nokia 105 preferat de teroristi

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: