12 oct. 2016 | 12:57

De ce părul uman nu poate fi albastru natural

ACTUALITATE
De ce părul uman nu poate fi albastru natural

Pentru  că, în ultimul timp, sunt foarte la modă culorile de păr ceva mai nonconformiste, precum albastru, roz sau verde, probabil mai mulți dintre voi s-au întrebat de ce părul uman nu poate avea o astfel de culoare pe cale naturală.

Din punct de vedere biologic, culoarea părului e dată de celulele prezente în foliculii de păr, numite melanocite. Acestea secretă melanina, care, la rândul ei, e de două tipuri: eumelanina, responsabilă pentru culoarea închisă a părului și pheomelanina, care face părul blond, roșcat și, în general, deschis la culoare. Cele două se combină în diverse moduri, rezultând culori variate ale firului de păr.

Cât despre culori precum albastru, cei de la DNews explică în mai puțin de patru minute de ce e atât de greu ca natura să o reproducă. Pun problema într-un mod foarte interesant: culorile fascinante pe care le vedem la animale au apărut ca parte a evoluției și adaptării. De exemplu, galben, portocaliu și roșu au venit din carotenoizii din dietă. De exemplu, păsările flamingo absorb carotenoizii din alge și animale mai mici pentru a căpăta penajul roz.

Dacă animalele au capacitatea de a folosi pigmenții pentru a-și schimba culoarea, lucrurile nu stau atât de simplu când e vorba de albastru. Această culoare nu e absorbită și secretată la fel de ușor precum alți pigmenți din natură.

După ce au studiat sute de specii diferite de păsări, oamenii de știință de la Laboratorul Național Argonne au descoperit că moleculele de keratină din celulele penelor pot schimba modul în care lumina se refractă, astfel încât să fie reflectate doar undele albastre de lumină. Culoarea rezultată e structurală, nu pigmentată. Șerpii și broaștele, pe de altă parte, pot crea pigmenți albaștri, dar nu pot crea pigmenți verzi. Cât despre oameni, pielea poate manevra pigmentare astfel încât să creeze diferite nuanțe de maro, roșu și galben, dar nu și de albastru sau verde.