De 12 ani pe Marte: cele mai bune imagini realizate de rover-ul Opportunity

Rover-ul Opportunity al celor de la NASA a împlinit de curând 12 ani de când se află pe Marte.

Pe 7 iulie, în anul 2003, la ora 23:18, rover-ul Opportunity era lansat de la Cape Canaveral cu ajutorul unei rachete Delta II ”Heavy”. Astfel, începea călătoria dispozitivul creat de NASA către Marte. Au trecut nu mai puțin de 202 zile până când acesta a reușit să aterizeze pe Planeta Roșie, în data de 25 ianuarie, la trei săptămâni după ce Spirit, un vehicul identic, reușise aceeași performanță. Misiunea celor două vehicule era programată să dureze doar 90 de zile.

Însă în anul 2016, Opportunity încă mai este activ, reușind astfel să aibă o durată de funcționare de 47 de ori mai mare decât cea estimată inițial, după cum scrie site-ul The Atlantic. Nici Spirit nu a dezamăgit din punct de vedere al rezistenței, acesta funcționând până în anul 2010, atunci când a încetat să mai transmită informații. Opportunity, de cealaltă partea, a atins de curând cifra de 4.270 de soli (sau zile marțiene) petrecute acolo. Un sol reprezintă duratei unei rotații a planetei Marte în jurul axei proprii, față de Soare, constând de fapt dintr-o zi și o noapte marțiană. Durata unui sol, conform Wikipedia, este de 24 de ore și 39 de minute.

Pe parcursul celor 144 de luni petrecute pe Marte, Opportunity a realizat în jur de 200.000 de imagini și a parcurs în jur de 42,5 kilometri. Câteva dintre cele mai reușite imagini ale rover-ului pot fi vizualizate și în galeria de mai sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: