Dacă PC-ul îți ”merge greu”, măsoară temperatura procesorului

Dacă PC-ul îți ”merge greu”, măsoară temperatura procesorului

Temperatura procesorului influențează performanța unui computer mult mai mult decât ați crede la prima vedere. Important este să o măsurați în mod regulat.

Procesorul este creierul oricărui PC, fie el desktop sau portabil. Asta înseamnă că ar trebui să vă asigurați că poate funcționa în condiții optime. În cazul în care s-a strâns foarte mult praf pe lângă el sau aveți acoperite găurile de ventilație pentru că vă folosiți laptopul pe o plapumă în pat, veți avea probleme. Trecând peste riscurile reale la care vă expuneți dacă folosiți un sistem foarte fierbinte, inevitabil, vă veți lovi de probleme de performanță.

Pentru a evita apariția unor defecte fizice, în momentul în care temperatura unui procesor depășește un anumit prag, de obicei în jurul a 90 – 100 de grade celsius, PC-ul vostru se închide. Până la a vă lovi însă de un ecran negru, veți întâmpina o scădere semnificativă a performanței, iar efectuarea unor sarcini comune se va realiza într-un ritm semnificativ mai lent. Există și câteva situații în care temperatura unui procesor poate crește din cauza unui virus care vi-l solicită foarte mult, dar aproape de fiecare dată are legătură cu eficiența soluției de răcire aplicată pe el. Ventilatorul s-ar putea să nu mai funcționeze în parametri sau pasta conductoare dintre CPU și cooler s-ar putea să se fi uscat.

În orice caz, temperatura procesorului se măsoară destul de simplu, folosind un utilitar dedicat. Există foarte multe care îndeplinesc această sarcină, dar unul gratuit ce funcționează foarte bine este Core Temp, descărcabil de la această adresă.  Imediat după instalare, în funcție de numărul de nuclee pe care le are procesorul vostru, veți vedea mai multe numere în taskbar, lângă ceas. Cu un dublu click pe una dintre acele valori, veți întâmpina o fereastră precum cea de mai jos. Ca un avertisment, ar trebui să vă faceți griji în cazul în care temperatura oricăruia dintre core-uri se apropie la mai mult de 15 – 20 de grade față de Tj. Max. În cazul de față, pentru că Tj. Max este 90 de grade, probleme de performanță ar fi apărut doar pe la 75 – 80 de grade.coretemp-temperatura-procesorului

Citește și: