Dacă ești amabil cu oamenii din jurul tău, vei fi mai fericit

Dacă ești amabil cu oamenii din jurul tău, vei fi mai fericit

Fără să propunem o pledoarie motivațională despre importanța unei atitudini generale pozitive, un lucru e cert: oamenii cu gânduri optimiste au, în general, o stare mai bună.

Oamenii de știință au ajuns, în urma unui studiu, la concluzia că amabilitatea față de ceilalți are un impact pozitiv asupra stării noastre generale de spirit. Desigur, nu are o influență imensă, dar asta nu o face mai puțin relevantă. Nu ar fi prima oară când auzim că ajutorul acordat altora și gesturile frumoase ne fac să ne simțim mai bine în pielea noastră, iar cercetătorii de la Oxford și Bournemouth o confirmă.

Experții au analizat 400 de studii legate de relația dintre amabilitate și fericire, iar într-un final au identificat 21 care specifică în mod explicit că această legătură există. Apoi, au realizat o meta-analiză, în care au combinat rezultatele obținute anterior. Astfel, au descoperit că oamenii buni sunt mai fericiți, într-adevăr, dar că efectul amabilității e relativ modest: echivalentul a mai puțin de un punct pe o scară a fericirii de la 0 la 10.

Totuși, există un amendament important: studiile pe care le-au analizat experții nu fac distincția între amabilitatea față de familie și prieteni sau cea acordată străinilor. Dacă ar fi repartizate astfel actele caritabile, impactul ar putea fi mai mare, în funcție de individ, potrivit Science Daily.

Oliver Scott Curry, principalul autor al studiului, a explicat ceva ce știam deja, și anume că oamenii sunt animale sociale, care au nevoie să lege relații cu semenii și să își facă prieteni. „Amabilitatea a fost explorată în calitate de panaceu pentru multe dintre problemele noastre sociale, de la izolare la probleme mintale și fizice mai grave. Review-ul nostru sugerează că altruismul nu îți va schimba viața, dar te-ar putea ajuta să o îndrepți în direcția bună. Urmează să efectuăm cercetări mai amănunțite, pentru a compara efectele pe care amabilitatea față de familie și prieteni o are în raport cu cea față de străini”, a mai spus acesta.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: