Cuțitul cu origini extraterestre al lui Tutankamon

Cuțitul cu origini extraterestre al lui Tutankamon

Faraonul Tutankamon a fost îngropat alături de un element foarte interesant.

Chiar și în ziua de azi avem parte de descoperiri interesante în legătură cu mormântul lui Tutankamon. După cum scriu cei de la Gizmodo, un cuțit pe care acesta l-ar fi deținut și cu care a fost îngropat avea origini extraterestre. Mai exact, ar fi fost fabricat din elementele obținute dintr-un meteorit.

Studiul în urma căruia a fost trasă această concluzie a fost efectuat de către cercetători din cadrul universităților din Milano, Pisa și Cairo. Ei au folosit o metodă denumit fluorescență de raze X, prin care un material este bombardat cu raze X de o mare intensitate pentru a emite unele secundare caracterisitice. Acestea permit identificarea elementelor chimice care intră în compoziția unui obiect, precum și determinarea masei sau concentrației în care acesta se găsește.

Astfel, fierul folosit în crearea lamei conținea o mare cantitate de nichel și urme de cobalt, fosfor și alte elemente, care sugerează că materialul din care a fost fabricat cuțitul era de origine extraterestră. Ulterior, o compoziție identică a fost găsită într-un anumit meteorit din apropiere.

”Doar un anumit meteorit, denumit Kharga, s-a dovedit a avea nichel și cobalt, care ar putea corespunde cu compoziție lamei”, a declarat Daniela Comelli, unul dintre membrii implicați în proiect. Un fragment din meteoritul respectiv a fost găsit în anul 2000 pe un platou din calcar la Mersa Matruh, un port situat la aproximativ 240 de kilometri distanță de Alexandria.

Cel mai probabil, obiectele fabricate din meteoriți erau considerate extrem de valoroase în Egiptul antic. Un astfel de cuțit, însă, scoate la iveală și sofisticarea fierarilor din acea perioadă. Iar acesta nu era singurul obiect din mormântul lui Tutankamon, care era fabricat din materiale rare. Un lanț, de exemplu, ar fi fabricat din sticlă dintr-un material produs în momentul în care un corp extraterestru ar fi aterizat în deșertul Libian și ar fi topit nisipul din apropiere.

 

Citește și:
Etichete: