Cum transformi orice text într-un discurs vorbit de către PC

Cum transformi orice text într-un discurs vorbit de către PC

Este foarte probabil să fi auzit în diverse filme o voce robotică ce reproduce un text destul de elaborat. Există foarte multe soluții pentru a transforma un text în discurs, dar aici o vom detalia pe cea mai simplă.

Orice sistem de operare include o funcție de accesibilitate dedicată persoanelor cu handicap de vedere ce are abilitatea de a citi tot ce se petrece pe ecranul computerului. Indiferent dacă este vorba de un meniu din Word sau un articol de pe internet, respectivul sistem este surprinzător de eficient. Partea bună este că puteți profita de același sistem și pentru a reda verbal câteva cuvinte sau chiar și câteva paragrafe tastate de voi. Acest sistem poartă numele de Text-to-speech sau text în discurs în limba română.

text in discurs pe windows

Cum transformi un text în discurs pe Windows

Indiferent de versiunea de Windows, sistemul de operare Microsoft suportă rularea de mici programe, mai simple sau mai complexe, redactate în Visual Basic sau VBS. Realizând un astfel de program, în câțiva pași simpli, veți putea avea pe desktop sau oriunde în altă parte pe computer, un fișiere pe care dați dublu click de fiecare dată când vreți să vă fie citit un text de către PC. Puteți profita de același artificiu și dacă vreți să faceți o glumă telefonică unui prieten și nu vreți să vă folosiți propria voce.

Sistemul este cât se poate de simplu. Începeți prin a apăsa pe combinația de taste Windows + R și tastând Notepad în fereastra de Run. Confirmați comanda prin apăsarea tastei Enter. În documentul gol ce se va afișa pe ecran copiați textul de mai jos. Cea mai rapidă cale este să-l selectați cu click stânga apăsat, să apăsați pe CTRL + C, iar Notepad să apăsați pe CTRL + V.

Dim message, sapi message = InputBox(„Convertor simplu de text în dialog”+vbcrlf+”www.playtech.ro”,”Convertor audio”) Set sapi = CreateObject(„sapi.spvoice”) sapi.Speak message

Folosind meniul File – Save as, salvați documentul cu numele program.vbs sau orice altă denumire cu extensia VBS la capăt, în loc de .txt. La Save as type, aveți grijă să fie selectat All files, la fel ca în captura de ecran de mai jos. Închideți fereastra de Notepad, căutați fișierul proaspăt creat și dați dublu click pe el. Ar trebui să vă apară o fereastră precum cea de mai sus cu numele de Convertor audio. Tastați în câmpul de text din interiorul ei textul dorit, iar atunci când veți apăsa pe Ok, ar trebui să auziți în boxe același mesaj citit cu o voce robotică.

notepad-in-vbs

Cum alegi în Windows altă voce pentru conversia text în discurs

Implicit, programul creat de voi mai sus, pentru redare, va folosi o voce intitulată Microsoft David, un aparent vorbitor nativ de limba engleză. Asta înseamnă că textele voastre nu vor suna foarte bine și, mai mult decât atât, s-ar putea să fie foarte greu sau imposibil de înțeles.

Din păcate, nu există posibilitatea să folosiți limba română pentru modulul de Text-to-speech. Chiar dacă Microsoft nu a dedicat atât de multă atenție numărului de utilizatori de sisteme Windows din țara noastră, din experiența mea, puteți apela totuși la un artificiu cu efecte similare. Puteți folosi limba italiană pentru respectiva funcție, iar textul citit prin intermediul Convertorului audio, subit, va fi mult mai clar.

Mergând de la premisa că folosiți Windows 10, deși ar trebui să fie la fel de simplu și în Windows 7 sau 8, faceți click pe Start și tastați cuvântul Speech, selectând primul rezultat, Speech Settings. În partea stângă sus, dați click pe Region & Language, iar în dreapta, apăsați pe + în dreptul mesajului Add a language. Din noua fereastră, selectați Italiano (Italia). Automat, limba va fi introdusă în lista inițială, alături de engleză sau română. Faceți click pe Italiano și apăsați pe Options. În noua fereastră, descărcați pachetul Speech. Așteptați câteva minute descărcarea și instalarea respectivului pachet de limbă. speech-language-windows

La final, când veți intra din nou la secțiunea Speech din stânga sus, ar trebui să puteți selecta în dreapta, la Voice, Microsoft Elsa Mobile. Pentru a fi siguri că este vocea pentru italiană, apăsați pe Preview voice. Din acest moment, Windows-ul va folosi ca și voce pentru orice operațiune de text în discurs, o voce feminină italiană. Intrați din nou în programul creat de voi și faceți un nou experiment folosind câteva cuvinte. Diferența va fi foarte mare față de ce ați auzit mai devreme cu Microsoft David.