16 oct. 2016 | 14:00

Cum te joci jocuri de Xbox 360 pe Xbox One: backwards compatibility

TUTORIALE
Cum te joci jocuri de Xbox 360 pe Xbox One: backwards compatibility

La ceva timp după lansarea Xbox One, cei de la Microsoft au anunțat un sistem prin care vă puteți juca titluri de Xbox 360 pe noua consolă printr-un sistem de backwards compatibility.

Conceptul de backwards compatibility sau compatibilitate înapoi a mai fost folosit în trecut în numeroase domenii, dar în cazul Xbox One se referă la un lucru aparent simplu. Dacă aveți un joc mai vechi de Xbox 360 sau ați cumpărat unul din Xbox Store, acela ar trebui să poate fi jucat și pe Xbox One. În practică, sistemul nu este chiar atât de simplu, vine cu limitări și, cu siguranță, nu se aplică la toate jocurile de Xbox 360.

Practic, jocurile de Xbox 360 care rulează pe Xbox One, funcționează prin intermediul unui emulator. În aceași mod în care vă jucați titluri de Amiga sau Nintendo pe PC, jocuri de pe vechiul Xbox rulează pe noul Xbox. În cea mai mare parte a cazurilor, un joc vechi pe noul hardware se comportă mai bine decât în varianta originală. Au existat și situații în care au apărut diverse artefacte grafice și mici buguri care în trecut nu au existat, dar acelea sunt excepții.

Dacă tot am menționat că nu toate jocurile de Xbox 360 beneficiază de backwards compatibility, merită să rețineți că există o listă exhaustivă actualizată în permanență de către Microsoft. Respectiva listă poate fi găsită aici. Un joc ce lipsește momentan, are mari șanse să fie adăugat ulterior, dar respectiva decizie nu depinde doar de Microsoft, ci și de dezvoltatorul original și publisher-ul acelui titlu.

Pentru a vă juca un joc de Xbox 360 pe Xbox One pe care îl aveți pe disc, trebuie să introduceți DVD-ul în unitate, ca și până acum. Diferența este că, deși sunteți invitați să instalați un update, de fapt veți descărca întreaga versiune backwards compatible de pe serverele Microsoft. Practic, prezența discului în unitatea optică nu face decât să confirme faptul că dețineți titlul în format autentic. Jocul nu va fi jucat de pe respectivul disc, dar este necesar la fiecare rulare.

În cazul în care aveți jocuri de Xbox 360 achiziționate din Xbox Store, acelea le puteți găsi în meniul Xbox One la secțiunea My Games and Apps, în meniul Ready to install.

Merită reținut că sistemul celor de la Microsoft face o treabă foarte bună și în a identifica versiunea exactă a jocului pe care îl aveți, în cazul în care include sau nu diverse DLC-uri. În plus, dacă vreți, puteți achiziționa DLC-uri pentru jocurile vechi de Xbox 360 din Xbox One Store.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele