Cum repari probleme de sistem și activezi System Restore în Windows 10

Cum repari probleme de sistem și activezi System Restore în Windows 10

După ce v-ați bazat timp de aproximativ 15 ani pe sistemul automat de backup din Windows, trebuie să învățați să activați manual System Restore în Windows 10.

Încă de pe vremea la Windows XP, pentru că System Restore era activat automat în sistemul de operare Microsoft, puteați fi foarte eficienți în a remedia probleme grave cu sistemul vostru de operare. Pentru prima oară a fost introdus în Windows Millenium sau ME, deși foarte puțini dintre voi s-ar putea să-l mai țină mine pe acela. În orice caz, prin crearea de backupuri la intervale regulate de timp incremental, pentru a nu ocupa foarte mult spațiu inutil, System Restore putea fi clasificat fără probleme ca fiind o unealtă utilă din Windows.

Din păcate, deși System Restore în Windows 10 continuă să mai existe, subit a devenit inutil. Deoarece este dezactivat implicit de către Microsoft, s-ar putea să fie prea târziu pentru a-l activa în momentul în care chiar aveți nevoie de el. Partea bună este că procedura de a-l repune în funcțiune există și nu e foarte complexă. Necesită doar un pic de atenție.System Restore disabled

De ce a fost dezactivat System Restore în Windows 10 și cum îl reactivați?

Ca multe alte decizii greu de înțeles, când vine vorba de evoluția sistemelor de operare Microsoft, nu există un comunicat oficial care să explice de ce System Restore în Windows 10 a fost dezactivat implicit. Un motiv simplu ar putea fi însă spațiul de stocare necesar activării acestei funcții. În contextul în care gigantul din Redmond speră să vă aducă noul său SO pe tablete chiar și cu 16GB de spațiu, este evident că nu poate fi ,,risipit” spațiu pentru copii de siguranță folosite de 20-30% dintre utilizatori, în cel mai bun caz. Nu de alta, dar pentru a concura cu Chromebook-uri și tablete ieftine cu Android, Windows 10 trebuie să necesite o cantitate foarte mică de spațiu.

Există însă și o jumătate plină a paharului. Aceasta din urmă constă în celelalte unelte din Windows 10 care vă permit să restaurați un PC la setările din fabrică, cu sau fără păstrarea programelor instalate de voi. Funcția de resetare din noul Windows, în anumite situații s-ar putea nici măcar să nu vă expună vreo unui risc documentele personale.

Independent de celelalte funcții implicite din Windows 10, System Restore s-ar putea să vă ofere un nivel sporit de confort pe care nu trebuie să-l neglijați. Ca urmare, intrați în Control Panel, nu Setting, și puneți-l înapoi în funcțiune. Singurul context în care ar trebui să priviți această funcție cu reticență este dacă aveți un SSD cu o cantitate redusă de spațiu.

Ideal ar fi să activați System Restore în Windows 10 atunci când PC-ul vostru se comportă exemplar, eventual la scurt timp după ce a fost instalat pentru prima oară sau reinstalat. Nu de alta, dar activarea acestei opțiuni când sistemul e pe butuci, nu vă va oferi nici un beneficiu real. Cel mai simplu mod de a activa System Restore este să faceți click pe Start și să începeți să tastați Restore, alegând ulterior cu un click dintre opțiunile disponibile Create a restore point. Secțiunea System Protection din System este o altă cale de a ajunge unde aveți nevoie.

În noua fereastră veți vedea că pe partiția voastră de sistem, de ce le mai multe ori cu numele Local Disk C:, ,,Protection” figurează ca fiind Off. Acela este sistem restore și pentru a-l activa trebuie să apăsați pe Configure în colțul din dreapta jos al aceleeași ferestre. Când îl activați, veți avea la dispoziție și un slider prin care să definiți cantitatea exactă de spațiu pe care o doriți sacrificată pentru asta. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât vor fi disponibile în orice moment mai multe puncte de backup mai vechi. Confirmați pașii executați cu un click pe Ok.SFC -scannow system restore în Windows 10 system file checker

Cum profiți de System Restore în Windows 10 și de celelalte unelte pentru a remedia o problemă?

După ce l-ați activat urmând pașii de mai sus, System Restore poate fi pornit cu ușurință printr-un click pe Start și introducând cuvintele System Restore. Aceeași funcție poate fi găsită în secțiunea System Protection din System și poate fi apelată chiar și din Advanced Startup Options sau Safe Mode, în cazul în care PC-ul vostru refuză să mai pornească în mod normal.

În cazul altor probleme care s-ar putea să vă supere în Windows 10 și care s-ar putea să nu aibă neapărat legătură cu un virus, ci cu un driver defectuos sau un update care v-a făcut mai mult rău decât bine, mai există câteva soluții. Dacă aveți parte de fișiere de sistem corupte, SFC sau System File Checker s-ar putea să facă minuni. Pentru a-l apela, deschideți un command prompt cu drepturi de administrator, făcând click pe Start, tastând literele CMD și cu click dreapta pe primul rezultat, ,,Command Prompt” alegeți  Run as administrator. Pasul următor implică o singură comandă introdusă pe fondul negru, fără ghilimele, ,,sfc -scannow” urmată de Enter și câteva minute de răbdare.

System Reset Windows 10În cazul actualizărilor sau driverelor pe care Microsoft vi le impune în Windows 10, pentru a le dezinstala trebuie să intrați în Windows Update din System sau din bara de Start tastând cuvântul update. În noua fereastră, accesați Advanced Options – View your update history și dați click pe Uninstall Updates. Ar fi ideal să știți ce dezinstalați, dar este aproape imposibil să dezinstalați un update și să vă facă vreo problemă. Un update major din Windows 10, așa numitele Build-uri sau fostele Service Pack-uri, pot fi eliminate din Recovery – Go back to an earlier build. Dacă nici această procedură nu rezolvă problema, folosiți Reset this PC, apăsând pe Get Started în Settings – Update & Security – Recovery. După Reset, veți fi nevoiți să reinstalați toate aplicațiile voastre din nou, dar documentele vor fi în siguranță, indiferent unde le-ați stocat, pe desktop, în My Documents sau pe orice altă partiție.

Activați System Restore acum pentru a profita de el mai târziu

Beneficiile System Restore în Windows 10 sunt evidente, cu toate că ar fi fost mai mari dacă ar fi fost activat implicit. În orice caz, în noul sistem de operare Microsoft, motivele pentru a-l reinstala de la zero manual sunt aproape inexistente. Indiferent de gravitatea situației, gigantul din Redmond va pune la dispoziție un amalgam de unelte pentru vă rezolva problemele rapid. Secretul este să aveți un pic de răbdare și să luați soluțiile pe rând, doar așa veți vedea care se potrivește în cazul vostru.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: