05 feb. 2016 | 06:43

Cum puteți juca șah în Facebook Messenger

ACTUALITATE
Cum puteți juca șah în Facebook Messenger

Facebook Messenger este una dintre cele mai folosite aplicații de mobil, dar nimeni nu știa până zilele trecute că ascunde posibilitatea unui joc de șah.

Ideea de Easter Egg implică ascunderea unei surprize acolo unde nu te aștepți, iar în ultimii ani a devenit omniprezentă în servicii online, jocuri video sau aplicații. În acest caz particular, un Easter Egg a fost descoperit în Facebook Messenger, aplicația pe care o folosim cu toții pentru a purta conversații prin intermediul smartphone-ului cu prietenii noștrii.

Problema cu un joc de șah pe Facebook Messenger este că nu puteți interacționa cu miesele într-un mod foarte facil, prin drag&drop. În schimb, totul se face prin comenzi tastate, într-un mod foarte similar cu un joc de MS DOS de acum 20 de ani. Pe de o parte, metoda este fascinantă. Pe de alta, s-ar putea să vă frustreze destul de mult.

Pentru a iniția un joc de șah cu un prieten pe Facebook Messenger este suficient să tastați @fbchess play în fereastra de dialog și să apăsați pe enter. Instant, persoana cu care discutați va câștiga dreptul de a muta prima piesă. Piesele au asociate inițialele cuvintelor aferente din limba engleză pe sistemul P – Pawn sau Pion, K – King sau Rege, Q – Queen sau Regină, B – Bishop sau Nebun, R – Rook sau Tură, N – Knight sau Cal. Pentru a muta o piesă trebuie să introduceți @fbchess urmat de inițiala piesei și noua sa poziție în format coloană/linie. În momentul în care ați apăsat pe Enter, programul va ști exact despre ce piesă este vorba. De exemplu, @fbchess Pd4 va muta un pion în poziția D4.

În mod evident, nu este cel mai intituitiv mod de a juca un joc de șah, iar greșelile vor fi inadvertente. Se pare însă că va exista și un buton de Undo cu care vă puteți frustra prietenii, iar asta e un lucru bun. Pentru a juca șah pe Messenger într-un ecran mare, puteți folosi Messenger.com pe laptop, versiunea web a aplicației de mesagerie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele