Cum obții o experiență Android curată pentru un telefon mai rapid

Cum obții o experiență Android curată pentru un telefon mai rapid

Telefoanele Nexus sunt foarte bune, mai ales din prisma experienței Android ,,curate” oferite de Google și a actualizărilor software care nu întârzie. Indiferent de telefonul pe care îl aveți, puteți însă și voi să obțineți o experiență de utilizare similară.

Sunt foarte multe motive să îndrăgiți platforma Android, ecosistemul de aplicații foarte bine pus la punct și, nu în ultimul rând, telefoanele incredibil de atrăgătoare și performante. Mai există totuși câteva minusuri importante ce nu trebuie neglijate. Acestea sunt legate de sistemul defectuos de propagare al actualizărilor și de faptul că, unii producători, insistă să-și îmbrace telefoanele cu niște interfețe personalizate consumatoare de resurse. Nici icoanele personalizate, care vă fac să pierdeți secunde prețioase căutând o aplicație banală, nu vă sunt de folos.

Pe termen lung, o soluție eficientă pentru a vă transforma telefonul din punct de vedere software, implică rootarea aparatului și instalarea unui firmware custom bazat pe o experiență stock Android. Astfel, ar trebui să vă bucurați de aceleași beneficii pe care le au utilizatorii de telefoane Nexus. Pentru că respectiva procedură este totuși destul de laborioasă și implică anumite riscuri, mai bine ar fi urmați pașii detaliați mai jos pentru a vă face telefonul mai sprinten fără root sau alte artificii riscante. Android Google Now Launcher

Fă-ți telefonul mai sprinten cu aplicații Google, începând cu launcher-ul

Modul în care sunt înșirate scurtăturile către aplicațiile voastre favorite pe ecran, icoanele aferente și aspectul general al ecranului vostru principal, toate sunt incluse într-un așa numit launcher. În majoritatea cazurilor, acesta este personalizat de producători pentru a vă ajuta să recunoașteți mai ușor că interacționați cu un telefon Samsung, LG sau HTC. Înlocuirea sa, va implica cea mai dramatică schimbare pe care o puteți aduce unui telefon din punct de vedere vizual.

Pe lângă faptul că există multe launcher-e foarte bune în Google Play ce merită testate, dacă sunteți în căutarea unei experiențe Android de care implicit se bucură doar utilizatorii de smartphone-uri Nexus, cel mai bine ar fi să instalați Google Now Launcher din Google Play.  Eventual, pentru o experiență de utilizare rapidă și apropiată de cea stock, dar cu câteva opțiuni suplimentare de personalizare, vă puteți instala Nova Launcher.  Ca bonus, Nova include și o temă prin intermediul căreia puteți înlocui toate icoanele din ecranul principal cu cele standard din Android.

Tastatura virtuală de la Google s-ar putea să fie cea mai bună și mai arătoasă

O parte importantă din experiența utilizării unui smartphone, ține de tastatura virtuală pe care vă perindați zilnic degetele. Timp de foarte mulți ani, soluția celor de la Google la acest capitol nu înfățișa sub nici o formă un subiect de mândrie. La ora actuală însă, Google Keyboard este o tastatură curată ce include funcțiile esențiale și alte câteva plusuri pe care, în mod autentic, le veți aprecia. În plus, are un aspect curat și minimal, specific dispozitivelor Nexus. Aceasta poate fi instalată de către oricine din magazinul virtual Google Play. 

Google Camera – aplicația originală de captură pe Android

Sunt șanse foarte mari să aveți pe al vostru smartphone o aplicație mai mult decât decentă de captură foto/video. Aceea, în mare parte, a fost personalizată de producătorul telefonului pentru a vă oferi un nivel sporit de flexibilitate și opțiuni de personalizare ale procesului de captură.

O alternativă mai simplă este Google Camera, preinstalată pe toate telefoanele Nexus. Aceasta din urmă nu necesită operațiuni complexe de configurare, iar particularitățile pe partea de focus, balans de alb, contrast, ISO și timp de expunere sunt rezolvate automat in-app. Singurul minus al Google Camera este că nu poate fi descărcată din Google Play, ci, dacă vreți să o încercați, trebuie să descărcați APK-ul folosind acest link de pe APK Mirror și să o instalați manual pe telefon, având grijă să fi activat opțiunea Unknown Sources din secțiunea de securitate a meniului Settings. Android Google Now

Simplu și rapid, trimiteți SMS-uri prin Google Messenger

În Google Play, un singur lucru este sigur, numărul aplicațiilor de mesagerie pare virtual nelimitat. Până și Google are câteva în portofoliu. O soluție simplă, eficientă și construită cu ajutorul principiilor estetice din Material Design este însă Messenger. Descărcabilă gratuit din Google Play, aceasta este aplicația stock pentru SMS-uri pe toate terminalele Nexus lansate în ultimii ani. Cu toate avantajale incorporate în ea, e greu de găsit un motiv pentru care ați reveni la aplicația de SMS-uri care care ați cumpărat noul vostru smartphone.

Multe alte aplicații marca Google nu trebuie ocolite

Pentru că folosiți un telefon cu Android, multe dintre aplicațiile pe care le aveți pe ecranul principal sunt create de Google. Există însă multe altele pe care s-ar putea să nu le vedeți niciodată deoarece producătorul aparatului vostru și-a creat propriile variante ale acelor servicii. Din fericire, puteți oricând să experimentați viziunea Google pentru o aplicație de calendar, ceas, calculator și nu numai. Aproape de fiecare dată, acestea au o interfață mai simplă și vă permit să fiți mai eficienți.

În definitiv, s-ar putea să mai fie câțiva pași până la o experiență originală Android, așa cum au gândit-o cei de la Google și cum o servesc utilizatorilor de dispozitive Nexus. Dacă apelați însă la aplicațiile de mai sus, vă apropiați foarte mult de acea experiență și, subit, veți simți telefonul un pic mai rapid.

Citește și: