05 mai 2016 | 02:52

Cele mai utile scurtături Android pe care nu le folosești

TUTORIALE
Cele mai utile scurtături Android pe care nu le folosești

Sistemul de operare al Google primește actualizări importante de funcționalitate în fiecare an, dar sunt multe scurtături pe Android, mai vechi sau mai noi, pe care nu le știți încă.

[related]

Încă de la primele versiuni ale Android, respectivul SO a părut foarte finisat și vă permitea să folosiți telefonul la un amalgam foarte mare de activități. Acum este și mai bun, cu condiția să aveți în vedere câteva detalii, să activați funcțiile care trebuie și să încercați să rețineți particularitățile detaliate mai jos. Sunt șanse foarte mari să știți deja o parte dintre aceste scurtături pe Android, dar nu pe toate. De asemenea, este posibil să le fi uitat între timp. Ideal ar fi să parcurgeți acest material ocazional și să încercați să le utilizați de câteva ori, până le țineți minte.

Android Camera scurtatura

Dublu click pe butonul de power pornește camera

Este imposibil să nu vă fi lovit de un context în care ați ratat cadrul perfect pentru că v-ați chinuit să scoateți telefonul din buzunar, să-l deblocați și să porniți aplicația perfectă de captură. Pe viitor, nu trebuie decât să apăsați de două ori pe butonul de power de pe partea laterală a smartphone-ului sau a tabletei voastre cu Android și ați rezolvat cazul.

Este surprinzător cât e de simplu, cu condiția să rulați o versiune recentă de Android, preferabil 6.0 Marshmallow. Pe majoritea telefoanelor Samsung Galaxy, când telefonul este în standby, obțineți același efect printr-un dublu click pe Home. Pe câteva modele de Motorola, sunteți nevoiți să răsuciți telefonul în mână de două ori. În anumite cazuri s-ar putea să mai varieze, dar după ce ați descoperit-o, nu veți mai pierde nici un moment spectaculos.

Android Meniu cautare rapida aplicatii

Scurtături pe Android pentru a găsi rapid o aplicație

Nu este deloc dificil să vă treziți cu un amalgam de aplicații mai mult sau mai puțin utile pe telefon. Problema majoră este să găsiți ceea ce aveți nevoie printre pagini întregi de denumiri și icoane. Soluția cea mai eficientă în acest context vine direct de la Google.

Sistemul detaliat mai jos funcționează nativ pe orice dispozitiv Nexus. Dacă aveți un alt fel de Android, trebuie să instalați Google Now Launcher din Google Play complet gratuit. Din momentul imediat următor, în loc să apăsați pe butonul aferent întregii liste de aplicații din ecranul principal, țineți apăsat un pic mai mult, tot pe el. Fereastra cu toate aplicațiile va fi deschisă în scurt timp, dar în partea de sus va apărea o căsuță de căutare prin intermediul căreia puteți filtra rezultatele. Faceți un singur tap în bara de căutare înainte de a începe să tastați.

Android raspuns rapid

Cum respingeți apeluri prin mesaje predefinite utile

Ca orice alt sistem de operare pentru smartphone-uri, Android, începând cu versiunea 4.0 – Ice Cream Sandwich, vă ajută, deși nu este foarte evident cum, să închideți telefonul unei persoane care vă sună și să-i transmiteți un mesaj predefinit în același timp. Singurul gest pe care trebuie să-l țineți minte, este un swipe de jos în sus în momentul în care vă sună cineva. Imediat veți întâmpina o fereastră precum cea de mai sus. Lista de opțiuni predefinite este foarte inspirată, cu condiția să vorbiți engleză. În altă ordine de idei, o puteți ignora complet, înlocuind acele mesaje cu unele stabilite de voi.

Android quick response mesaje

În mare parte, modul în care personalizați acele mesaje variază de la un producător la altul, dar punctul de start este aproape de fiecare dată același – fereastra de apelare. În versiunea standard de Android 6.0 Marshmallow, intrați în meniul Dialer și apăsați pe cele trei puncte din dreapta sus. Apăsați pe Settings și mergeți la secțiunea Quick Responses, atingeți oricare dintre replicile predefinite pentru a le putea înlocui. Utilizatorii de Lollipop (Android 5.0+), au un pas în plus. Din Dialer, trebuie să mergeți întâi în Settings, după aceea la General și abia la final să optați pentru Quick Responses la baza noii ferestre.

Unele teme sau launchere ascund în locații foarte ciudate acel meniu, dar cu un pic de răbdare, ar trebui să nu fie foarte greu să-l localizați. Pe telefoanele Samsung mai recente, de exemplu, accesați secțiunea More din meniul de apelare, mergeți la Settings – Call blocking, urmat de un tap pe Call – reject messages. Se poate spune că nu e cea mai intuitivă metodă, dar nici nu interacționați prea des cu ea, încât să conteze acest aspect. Eventual, încercați să aveți în vedere că acea setare nu se va ascunde tot timpul în spatele denumirii de Quick Responses.

Android Smart Lock

Deblocați telefonul într-un mod mai facil, dar la fel de sigur, cu Smart Lock

Smart Lock este una dintre cele mai inteligente funcții incluse în Android, atât prin natura modului în care este implementată, cât și prin sistemul clar și simplu prin care o puteți personaliza. În câteva cuvinte, Smart Lock vă permite să definiți circumstanțe în care telefonul vostru să fie deblocat.

Scenariile în care v-ați dori să profitați de aceste elemente sunt multiple, iar dacă nu se respectă, automat se va activa codul de securitate al aparatului. Practic, puteți opta ca atunci când sunteți acasă sau la locul de muncă, telefonul să poată fi deblocat fără să vă mai ceară un cod PIN sau model de deblocare. Când v-ați conectat la sistemul Bluetooth din mașină sau la smartwatch-ul de la mână, telefonul poate de asemenea să rămână deblocat.

Pentru a activa acest sistem de securitate foarte util, accesați meniul Settings, secțiunea Security și alegeți Smart Lock. Din acest moment, vă sunt puse la dispoziție o serie de opțiuni. Trusted Places vă permite să definiți o serie de dispozitive Bluetooth la care, când telefonul este conectat, acesta va rămâne deblocat. Trusted Place vă ajută să alegeți anumite locații în care să se întâmple același lucru. Trusted Face și Trusted Voice facilitează deblocarea unui gadget cu Android cu ajutorul feței sau vocii voastre. Personal, mă încântă On-body Detection, care vă menține telefonul deblocat atâta timp cât se află în buzunar. Optați pentru cea care se pretează stilului vostru de viață.

Apelare rapida ecran principal

Atașați widgeturi la contacte pentru a le apela mai rapid

Persoanele cu care interacționați foarte des se pot regăsi pe ecranul principal al telefonului vostru. Astfel, la o atingere distanță, puteți opta pentru inițierea unui apel de tip voce sau trimiterea unui mesaj text. Acest proces se desfășoară prin intermediul Contact Direct widgets, niște icoane de dimensiunea 1 x 1 pe care le puteți asocia oricărui contact.

Pentru a crea un astfel de widget pe ecranul principal al aparatului, țineți degetul apăsat oriunde pe ecran și apăsați pe Widgets. Parcurgeți lista ce va apărea pe ecran și mergeți la Contacts. În fața ochilor vor apărea două opțiuni, Direct dial 1 x 1 sau Direct message 1 x 1. Țineți apăsat pe varianta dorită și aduceți-o pe ecran. Din acel moment, rămâne să mai selectați contactul căruia doriți să-i asociați widgetul și ați încheiat procesul de configurare. Ok Google - comenzi vocale asistent virtual

Ok Google – folosiți comenzile vocale pentru a fi mai rapizi

Poate fi ciudat la început să vorbiți în mod natural cu telefonul, dar utilitatea acestui sistem, ce a devenit din ce în ce mai performant în ultimii ani, este surprinzătoare. Secretul este să aveți ultima versiune a aplicației Google din Google Play și, opțional, a Google Now Launcher.

Lista de lucruri pe care le puteți face cu comenzi vocale pe Android este incredibil de mare și funcționează la fel de bine în engleză, română și multe alte limbi străine, cu condiția ca meniul telefonului să fie în respectiva limba. Totul este să începeți o propoziție cu Ok Google, urmată de comanda dorită.

Primul pas implică activarea detecției OK Google din orice meniu. Pentru a face acest gest, porniți aplicația Google Now, intrați în meniul ei printr-un swipe din marginea din stânga și mergeți la Settings. De aici, vă interesează secțiunea Voice, mai precis, activarea OK Google detection din orice ecran – ,,From any screen”. Din momentul în care ați urmat acei pași, vă puteți apuca de pus întrebări.

Lista, per ansamblu, este incredibil de lungă, dar o mostră semnificativă găsiți mai jos împărțită pe secțiuni. Aceasta a fost creată de cei de la Noobz.

  • Informați Generale

RO: Ce vârstă are [Sundar Pichai]? – EN: How old is [Sundar Pichai]?
RO: Unde s-a născut [Nikola Tesla]? – EN: Where was [Nikola Tesla] born?
RO: Defineşte [trivial] – EN: Define [trivial] RO: Cât este ceasul în [Irlanda]? –EN: What time is it in [Irlanda]?
RO: Caută [sfaturi pentru fotografie] – EN: Search for [photography tips] RO: Arată-mi poze cu [Palatul Mogoşoaia] – EN: Show me pictures of [Palatul Mogoşoaia] RO: Am nevoie de umbrelă astăzi? Cum este vremea? Cum este vremea în [Bucureşti] [weekendul acesta]? – EN: Do I need an umbrella today? What’s the weather like? What’s the weather in [Bucureşti] [this weekend]?
RO: Care este preţul acţiunilor [Google]? Cu cât se tranzacţionează [Apple]? –EN: What the [Google] stock price? What is [Apple] trading at?
RO: Cât înseamnă [56 mile] în [kilometri]? Cât înseamnă [12 uncii] în [litri]? –EN: What’s [56 mile] in [kilometers]? What is [12 ounces] in [liters]?
RO: Cât face [68] împărţit la [3,2]? – EN: What’s [68] divided by [3,2]?
RO: Caută pe [Noobz.ro] [poze cu laptopuri] – EN: Search [Noobz.ro] for [pictures of laptops]

  • Controlul dispozitivului

RO: Deschide [noobz.ro] – EN: Open [noobz.ro] RO: Fă o poză – EN: Take a picture
RO: Înregistrează un video – EN: Record a video
RO: Deschide [Facebook](aplicaţia) – EN: Open [Facebook] RO: Opreşte/Porneşte [Bluetooth, Wi-Fi, Lanterna] – EN: Turn [on / off] [Bluetooth, Wi-Fi, Flashlight]

  • Productivitate

RO: Cât las bacşiş pentru suma de [148 lei]? – EN: What’s the tip for [148 lei] RO: Setează alarma la ora [6:30 am] – EN: Set an alarm for [6:30 am] RO: Setează cronometrul pentru [20 de minute] – EN: Set a timer for [20 minutes] RO: Crează eveniment în calendar: [Ieşire în oraş, Sâmbătă la 9pm] – EN: Create a calendar event: [Night out, Saturday at 9pm.] RO: Aminteşte-mi să [cumpăr cafea la 7am] – EN: Remind me to [buy coffee at 7am] RO: Care am în program pentru mâine? – EN: What is my schedule for tomorrow?
RO: Ia o notiţă: [actualizează firmware-ul router-ului] – EN: Make a note: [update my router firmware] RO: Găseşte [numărul de telefon] al lui [Popescu Ion] – EN: Find [Popescu Ion] [phone number] RO: Arată-mi facturile mele. –EN: Show me my bills.

  • Comunicaţii

RO: Sună-l pe [Matei] – EN: Call [Matei] RO: Suna-l pe [Matei] pe speaker –EN: Call [Matei] on speakerphone
RO: Scrie-i lui [Elena] [ne vedem diseară la cafea] – EN: Text [Elena] [see you tonight for coffee] RO: Trimite email lui [Costin], subiect[sedinţă], mesaj [Şedinţa a fost reprogramată pentru luni] – EN: Send email to [Costin], subject, [meeting], message, [The meeting has been postponed for monday] RO: Postează pe [Twitter]: [Ne vedem diseară la concert] – EN: Post to [Twitter]: [See you at the concert tonight] RO: Cum se spune în granceză [Eu sunt Cristi] –EN: What is French for [I am Cristi]?
RO: [Trimite un mesaj pe Hangout] lui [Claudiu] – EN: [Send a Hangout message] to [Claudiu] RO: Trimite un mesaj pe [Viber] lui [Toma]: Stai puţin, mă duc să mai iau cafea. – EN: Send a [Viber] message to [Toma]: Hang on, I’m going to get more coffee.

  • Navigaţie şi călătorii

RO: Unde este cel mai apropiat [restauraunt sushi] – EN: Where is the nearest [sushi restauraunt]?
RO: Navighează la [Mogoşoaia, Ilfov] – EN: Navigate to [Mogoşoaia, Ilfov] RO: Îndicaţii către [Herăstrău] pentru [bicicletă] – EN: Directions to [Herăstrău] by [bike] RO: Unde se află [Luvru] – EN: Where is [the Louvre]?
RO: Arată-mi meniul [Pizza Hut] – EN: Show me the menu for [Pizza Hut] RO: Sună la [primăria Sector 1] – EN: Call [City Hall] RO: Arată-mi informaţiile despre zborul meu – EN: Show me my flight info
RO: Unde este hotelul meu? – EN: Where’s my hotel?
RO: Care sunt atracţiile principale? – EN: What are some attractions around here?
RO: Cum spui [noapte bună] în limba [japoneză]? – EN: How do you say [good night] in [Japanese]?
RO: Cât înseamnă [50.000 dolari] în [euro] – EN: What is [50.000 dollars] in [euro]?

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele