08 sept. 2016 | 04:05

Cum faci un iPhone vechi sau un iPad un pic mai rapid

TUTORIALE
Cum faci un iPhone vechi sau un iPad un pic mai rapid

Cei de la Apple sunt foarte eficienți în a lansa câteva smartphone-uri și tablete în fiecare an. Din fericire, asta nu înseamnă că sunteți obligați automat la upgrade. Un iPhone vechi poate fi folosit fără probleme timp de câțiva ani.

Cea mai mare problemă care vine la pachet cu folosirea un iPad sau iPhone vechi are legătură cu problemele de performanță. Acestea devin din ce în ce mai acute odată cu trecerea anilor. Actualizările de firmare de la Apple, deși sunt benefice ca funcționalitate și securitate, reușesc să încetinească semnificativ un iDevice mai vechi.

Dacă v-ați făcut însă deja update și vreți să smulgeți fiecare dram de performanță din al vostru iPhone vechi sau iPad, există câteva sfaturi pe care le puteți pune în aplicare. În același timp, dacă un joc nou, mai pretențios, rulează foarte greu pe telefonul vostru și e important pentru voi, acceptați faptul că a sosit vremea pentru upgrade.

  1. Reporniți telefonul sau tableta – Ar putea părea evident sau stupid, dar vechiul sfat cu ,,închide-l și deschide-l” se aplică de minune în cazul unui iPhone vechi. Principial, o dată pe săptâmână ar fi bine să închideți și să deschideți orice iDevice care vă face probleme. Măriți frecvența pentru gadgeturile care au trecut de prima tinerețe.
  2. Renunțați la artificii estetice din iOS – Fiecare versiune de iOS a introdus câteva elemente de transparență, efecte de tranziție și alte artifcii menite să te încânte vizual. Acestea își ating scopul pe iPhone-urile din ultimii doi ani, dar un iPhone 5 sau 4S, degeaba rulează ultima versiune de iOS și arată bine, dacă din orice alt puncte de vedere stă pe loc.Pentru a îmbunătăți performanța unui iDevice și a anula micile animații și efecte de transparență, intrați în Settings sau Configurări, în meniul General la secțiunea Accesibilitate. Aici dezactivați Reduce motion – Reducere mișcare și intrați la Increase contrast, unde trebuie să reduceți transparența – Reduce Transparency.
  3. Ștergeți aplicații inutile și eliberați un pic de spațiu – Dacă sunteți în continuare utilizatorii unui iPhone de 8 sau 16GB, îmi pare rău. Este foarte greu să reziști tentației de a face poze și scurte filmulețe cu telefonul, iar acestea fac o treabă foarte bună în a-ți umple memoria și a te forța să rămâi chiar și cu 0 MB liberi. Câțiva GB de spațiu liberi nu influențează semnificativ performanța unui iDevice, dar 200 – 300MB sunt recomandate. Pentru a rezolva problema spațiului, dacă nu vă puteți desprinde de amintiri prin descărcarea lor pe un computer sau în cloud, intrați în Configurări – General – Utilizare stocare și iCloud sau Storage & iCloud Usage. În noua pagină, la Manage Storage sau Gestionare Stocare, puteți vedea ce aplicații ocupă cel mai mult spațiu și tot de aici le puteți șterge, după ce le-ați selectat.
  4. Renunțați la actualizările în fundal – Secțiunea Reîmprospătare în fundal sau Background App Refresh se referă la abilitatea aplicațiilor de a face trafic de date când nu le utilizați, cu scopul de a vă oferi cele mai noi informații atunci când la accesați. Pentru majoritatea aplicațiilor, această funcție poate fi dezactivată fără nici un fel de consecințe neplăcute și cu beneficii semnificative de performanță. Aveți totuși grijă să nu debifați din acest meniu aplicații gen WhatsApp, care trebuie să aibă în permanență cele mai recente discuții. Autonomia telefonului va fi sporită semnificativ.
  5. Ștergeți mesajele vechi – Nu există o limită teoretică a numărului de SMS-uri pe care le puteți stoca pe iPhone. Acesta este nelimitat. Când vorbim totuși de mii de mesaje, mai ales dacă folosiți un iPhone mai vechi, ar fi bine să mai ștergeți dintre ele. În orice alte condiții, există riscul ca aplicația Messages să se inițializeze mai greu sau să vedeți cum întreaga interfață se agață dacă vă plimbați rapid printre toate. Pentru a șterge conversații întregi, este necesar un simplu swype de la dreapta spre stânga. Opțional, puteți apăsa pe edit în dreapta sus pentru a selecta și mai repede mai multe mesaje. Ca alternativă pentru totdeauna, din Configurări – Mesaje, la Păstrează Mesaje, bifați o valoare mai mică decât Permanent.
  6. Dezactivați sugestiile la căutare realizate de Siri. Dacă ați ajuns să depindeți de căutarea Spotlight deoarece accesați mai ușor cele mai rulate aplicații, acest detaliu s-ar putea să vă frustreze. Din păcate, impactul ei la capitolul abilități de procesare este semnificativ. Pentru a dezactiva această funcție, intrați în Spotlight Search din Configurări – General și debifați elementul din partea superioară a listei. De aici le puteți dezactiva respectiva funcție pentru toate aplicațiile sau doar pentru câteva,
  7. Aplicațiile Apple sunt mai sprintene decât cele făcute de terți și nu trebuie ocolite. Pentru fiecare browser sau viewer de poze, există alternative create de Apple care s-ar putea mișca mai bine și ar fi mult mai utile pe termen lung. Nu vă entuziasmați la câteva funcții în plus din Chrome, folosiți Safari. Încercați să vă obișnuiți cu Apple Maps și ignorați un client dedicat de email, în afara celui implicit – Mail.
  8. Pe cât posibil, amânați noi actualizări de iOS pentru telefoanele mai vechi. Cei de la Apple sunt foarte generoși când oferă o nouă versiune de iOS unui număr foarte mare de utilizatori. Din păcate, același proces vă poate transforma iPhone-ul în bibelou, mai ales dacă sunteți utilizator al unei versiuni mai vechi de iOS. Nu uitați că, odată instalat, un nou iOS nu poate fi eliminat cu ușurință și, cu siguranță, nu poate fi înlocuit cu ceva mai vechi. Primul iPad cu cea mai recentă variantă de firmware suportată, este absurd de lent. Dacă vă place să petreceți o lungă perioadă de timp online, documentați-vă în privința impactului unei versiuni de firmware nou lansate asupra smartphone-ului vostru. Eventual, așteptați câteva săptămâni înainte de a-l instala, pentru a fi siguri că nu pierdeți mai mult decât câștigați.
  9. Restaurarea completă la parametrii din fabrică se face imediat. În situația utilizării unui nou telefon care refuză să mai fie bun la ceva, puteți lua o decizie radicală priving găzduirea de conținut pe el. Pentru asta, intrați în Settings sau Configurări, la secțiunea General și accesați Reset. Aici aveți mai multe opțiuni pe care le puteți experimenta pentru a vedea ce impact au asupra unui iPhone vechi. Încercați întâi cu Reset all settings – Ștergeți toate configurările și Reset Network Settings. Nu funcționează? Optați pentru Erase all content and settings sau Ștergeți conținut și configurări, acceptând în prealabil că veți pierde toate datele.
  10. Renunțați să mai închideți complet aplicațiile recente. – De la introducerea multitasking-ului pe iPhone, a fost foarte simplu să săriți de la o aplicație recentă la alta. Aceeași interfață v-a permis să închideți programele de care nu mai aveți nevoie. Din păcate, această funcție nu sporește autonomia telefonului și nici performanța, deși a devenit un tic în ultima perioadă. Orice aplicație închisă complet trebuie să pornească de la zero, din nou, consumând eventual mai multe resurse decât dacă ați fi avut-o deschisă în fundal.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele