Cum arătau femeile în Epoca Bronzului

Cum arătau femeile în Epoca Bronzului

O echipă de arheologi și mediciști legiști scoțieni au reconstituit chipul unei femei tinere, care a decedat acum aproximativ 3.700 de ani, adică în mijlocul Epocii Bronzului.

Au numit-o Ava (abreviere a Achavanich, locul unde i-au fost găsite oasele), iar experții cred că femeia a aparținut culturii Beaker, cunoscută pentru prelucrarea metalelor și a ceramicii. Rămășițele Avei au fost descoperite în 1987, când oamenii de știință au găsit craniul și alte oase într-o groapă săpată într-o stâncă solidă, acompaniate de o cupă și alte artefacte.

Maya Hoole, liderul proiectului, crede că și descoperirea Avei a fost neobișnuită, întrucât majoritatea mormintelor Beaker sunt făcute în pământ și marcate de tumuli. Reconstrucția feței Avei a fost condusă de Hw Morrison, care a trebuit să depășească mai multe obstacole. Unele dintre ele au presupus calcularea dimensiunii mandibulei sau a grosimii buzelor.

Oamenii de știință au dedus, analizând deopotrivă dinții și oasele, că Ava avea în jur de 18-22 de ani când a murit din cauze necunoscute. În mod interesant, deși mulți oameni Beaker aveau brahicefalie (adică un craniu mic și rotund), craniul Avei are o formă ușor neregulată, aplatizată ceea ce i-a făcut pe experți să speculeze că rămășițele i-ar fi fost modificate intenționat de cei care au îngropat-o. Deși motivul aplatizării nu e clar, Hoole a explicat pentru IFL Science că Epoca Bronzului a fost marcată de multe practici neobișnuite.

De asemenea, oamenii de știință au stabilit că înălțimea Avei era de aproximativ 1,67, destul de apropiată de înălțimea medie a femeilor moderne. Nici chipul ei nu e tocmai atipic, raportat la femeile pe care le vedem zilnic, 3.700 de ani mai târziu. Poți găsi mai multe informații pe pagina de Facebook a Achavanich Beaker Burial Project.

Citește și: