07 iul. 2016 | 15:26

Trecutul rușinos al omenirii: strămoșii noștri, canibali de temut

ȘTIINȚĂ
Trecutul rușinos al omenirii: strămoșii noștri, canibali de temut

Cercetătorii au descoperit că oamenii din Neanderthal din zona actualei Belgii aveau obiceiuri canibale. Descoperirea a fost făcută după ce în interiorul unei peșteri au fost găsite oase umane cu urme evidente de măcelărire. Se pare că neanderthalii nu doar că erau canibali, dar își confecționaseră și unelte speciale pentru tranșarea cărnii umane.

Oasele au fost găsite în peștera Goyet de lângă Namur, iar oamenii de știință au dezvăluit că au găsit semne de tăiere, jupuire și încercări de extragere a măduvei osoase. Toate dovezile duc cu gândul la faptul că oamenilor de Neanderthal le plăcea carnea umană și că au practicat canibalismul, mai ales că au existat și rămășite animale care par a fi fost supuse acelorași procese. Patru dintre oasele umane descoperite în peștera Goyet arată că au fost folosite ca unelte pentru crearea unor unelte din piatră.

„Toate aceste indicii ne permit să presupunem că oamenii de Neanderthal practicau canibalismul. Multe dintre rămășițele de animale precum caii sau renii au fost tratate în același mod”, a declarat Hervé Bocherens, conducătorul echipei de cercerători.

Oamenii de Neanderthal au trăit mii de ani în vestul Asiei și în Europa, dar au dispărut acum 30.000 sau 40.000 de ani și au fost înlocuiți Homo sapiens, urmașii direcți ai oamenilor de astăzi, veniți din Africa. Dovezile științifice demonstrează că oamenii de Neanderthal și Homo sapiens au avut legături strânse legate de comportamentul de înmulțire, de aceea 4% din ADN-ul prezent la locuitorii din zilele noastre din Europa și Asia s-a transmis și provine de la oamenii de Neandertal.

Au mai existat indicii că oamenii de Neanderthal ar fi fost canibali, întrucât descoperiri simiare au fost făcute în trecut și în Spania și Franța.