10 apr. 2016 | 11:09

Cum ar putea supraviețui oamenii pe alte planete

ȘTIINȚĂ
Cum ar putea supraviețui oamenii pe alte planete

Planeta noastră nu mai rezistă mult. Încălzirea globală și epuizarea resurselor naturale ne îndreaptă către un viitor în care viața pe Terra va fi aproape imposibilă. Soluția? Să ne orientăm către alte planete. 

Colonizarea altor planete a fost de multe ori subiect pentru romane și filme SF. Dar este, în același timp, o posibilitate pe care oamenii de știință o cercetează de mult.

În afară de problema deplasării până la o planetă cu potențial de colonizare, există și aspecte care țin de rezistența oamenilor la medii ostile. S-ar părea, totuși, că ar exista o rezolvare și pentru asta.

Construirea de habitate artificiale s-ar putea dovedi ineficientă, dar apelând la instrumentele biologiei sintetice (un domeniu de cercetare care combină biologia și ingineria genetică) oamenii de știință ar putea „construi” oameni modificați genetic, precum și plante sau bacterii pentru a crea noi habitate pe alte planete.

Organismul uman este perfect adaptat vieții pe Pământ, dar asta înseamnă că unele medii din spațiu nu ne-ar prii la fel de bine. De exemplu, în spațiul cosmic, condițiile de mediu sunt incomparabil mai aspre decât pe Pământ. Astronauții se confruntă cu probleme legate de microgravitație, care slăbește oasele și afectează miocardul. În plus, expunerea la radiații cosmice, chiar și pentru perioade scurte de timp, poate afecta iremediabil ADN-ul uman. În momentul de față, Marte este cea mai bună opțiune pentru o colonie terestră, dar chiar și acolo, oamenii ar fi expuși la nenumărate pericole.

„Dacă ar fi să trimitem pe oricare dintre noi pe Marte acum, chiar dacă îi oferim provizii importante de alimente, apă, aer și un costum spațial, și tot va resimți efectele negative pentru sănătate pe care le produc radiațiile ionizante”, a precizat Lisa Nip, de la MIT, potrivit Agerpres.

Soluția propusă de Nip presupune preluarea unor gene speciale de la organisme mai rezistente decât omul. Spre exemplu, unul dintre cele mai rezistente astfel de organisme este bacteria Deinococcus radiodurans, care poate rezista, fără niciun fel de efecte secundare, la expunerea la o cantitate de radiații ionizante de 100 de ori mai mare decât doza suficientă pentru a ucide un om.

În afara modificării genetice a oamenilor, biologia sintetică poate fi folosită și pentru a modifica organismele pe care exploratorii spațiali le vor lua cu ei pe alte planete. Spre exemplu, cultivarea de plante pe Marte cu mijloace „tradiționale” presupune „tratarea cu îngrășăminte a unei suprafețe extinse de sol, pe o planetă cu totul străină, concomitent cu eliberarea în atmosferă a trilioane de galoane de gaze atmosferice și apoi protejarea acestui microecosistem sub un uriaș clopot de sticlă”, a susținut ea.

O altă soluție ar fi modificarea plantelor pentru adaptarea lor la solul și mediul planetei Marte. Astfel, aceste plante ar fi mai rezistente la secetă și la frig. Spre exemplu, genele care conferă rezistența la frig unor specii de pești ar putea fi introduse în organismul acestor plante pentru a rezista mai bine temperaturilor mereu scăzute de pe Marte.

Aceste proceduri de modificare genetică implică niște probleme de etică, dar până a ajunge la astea, cercetătorii mai au mult de lucru până să poată construi organisme perfecte pentru colonizarea altor planete.