Consecințele dezastrului de la Cernobîl: orașul abandonat Pripiat, filmat cu drona

Un videoclip apărut de pe YouTube ne prezintă orașul Pripiat pe timp de iarnă.

Anul acesta se vor împlini 31 de ani de la dezastrul de la dezastrul de la Cernobîl. Acesta s-a petrecut în aprilie 1986 și a afectat Ucraina și țări din jurul acesteia pe o rază foarte mare. Pe circa 100.000 de kilometri pătrați pământul și apele au fost contaminate cu substanțe radioactive și ar avea nevoie de 20.000 de ani ca să își revină.

Pripiat, conform Wikipedia, a fost înființat în anul 1970 pentru muncitorii din cadrul centralei și a fost al nouălea oraș nuclear din Uniunea Sovietică. Spre deosebire de numeroase alte locații de acest gen, însă, accesul în Pripiat nu era limitat de autoritățile comuniste. După producere dezastrului, evacuarea orașului a durat doar două zile, iar centrala, sau ce a mai rămas din ea, a fost acoperită de sovietici cu un sarcofag din beton care să o izoleze de restul lumii. Acesta a început însă să se degradeze în timp și acum 1.400 de muncitori lucrează la altul. Va fi cea mai mare structură mobilă creată până acum.

Cea mai nou filmare realizată în orașul abandonat include cadre cu câteva dintre cele mai importante obiective ale acestuia, inclusiv Palatul Culturii și roata ferris care nu a fost folosită vreodată.

Bogdan Cristea
12:29 02.02.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video