15 dec. 2015 | 17:28

Dacă îți place să faci parkour, ai putea să încerci Cernobîlul, ca acești patru francezi

ENTERTAINMENT
Dacă îți place să faci parkour, ai putea să încerci Cernobîlul, ca acești patru francezi

Cernobîlul este considerat locul celei mai grave catastrofe nucleare din istorie. 350.000 de oameni au fost evacuați din apropierea centralei nucleare, iar Pripyat în sine arată ca un oraș fantomă din cauza vitezei cu care oamenii au fugit de acolo. Chiar și așa, asta nu a oprit patru excentrici francezi să ia la pas Cernobîlul în stil parkour.

Când zona din apropierea centralei nucleare a fost lovită de accidentul din 1986 s-a crezut că zona nu o sa mai poată fi locuibilă timp de 40.000 de ani. Nu a fost chiar așa. Oameni încă mai locuiesc în apropiere, dar la o distanță considerabilă de epicentrul dezastrului. Apropierea de zona accidentului încă emană niveluri ridicate de radiații care pot pune în pericol, chiar și acum, viața oamenilor.

În ciuda avertizărilor cât se poate de serioase, cei patru sportivi francezi au mers mai departe către orașul părăsit, decizând să ducă la capăt planul de practicare a sportului parkour pentru prima oară în zona afectată.

Cu această ocazie, francezii au capturat o serie de fotografii spectaculoase, puțin retușate, cu realitatea decrepită din Pripyat și zona din jur. De asemenea, cei patru excentrici au avut timp să exploreze zona afectată și să vadă dacă într-adevăr arată ca peisajul post-apocaliptic văzut până atunci doar în filme și fotografii.

Mica excursie nu s-a lăsat fără emoții. Pentru a ajunge în Pripyat, grupul a trebuit să bată pădurile din jurul orașului pentru a evita controalele poliției de pe principalele drumuri. Aceștia au trebuit să treacă prin zone de patru ori mai contaminate decât cele normale și să meargă tot timpul sub amenințarea unor probleme de sănătate acute pe viitor.

Chiar și așa, drumul până acolo a meritat. Experiența unei călătorii în timp, din secolul XXI până într-un oraș sovietic din 1986, se pare că i-a marcat mai tare decât săriturile peste garduri și pasarele cu o mască de gaz pe față.