Congresul din Statele Unite interzice Yahoo Mail din cauza atacurilor online

Congresul din Statele Unite interzice Yahoo Mail din cauza atacurilor online

Atacurile de tip ransomware i-au determinat pe membrii Congresului să interzică Yahoo Mail.

Congresul din Statele Unite, echivalentul Parlamentului din România, a fost supus de curând unui atac online de tip ransomware. Din câte se pare, membrii acestuia au fost avertizați printr-un mail că ar putea fi țintele unor atacuri în viitor. Potrivit celor de la Gizmodo, atacatorii s-ar fi folosit de platformele Gmail și Yahoo Mail pentru a-și duce planurile la capăt.

Mai mult decât atât, publicația menționează că unul dintre acestea atacuri ar fi avut succes. Calculatorul infectat ar fi fost închis de către persoanele din departamentul IT în doar 20 de minute și formatat la scurt timp după aceea. ”Când un utilizator face click pe un link din e-mail, malware-ul criptează toate fișierele din calculator, iar acestea nu vor putea fi folosite până în momentul în care o anumită sumă de bani este plătită. Atacurile recente s-au bazat pe folosirea de fișiere .js atașate ca fișiere zip unor mail-uri care par a fi trimise de persoane cunoscute. Yahoo Mail pare a fi principala platformă folosită”, scrie în mailul pe care l-au primit membrii Camerei Reprezentanților.

Având în vedere acest lucru, cei responsabili de securitatea online au luat decizia de a bloca accesul la Yahoo Mail pe rețeaua internă pentru o anumită perioadă de timp. De pe urma unor asemenea atacuri nu au avut de suferit doar companii sau agenții guvernamentale, ci și spitale. În luna februarie, Hollywood Presbyterian Medical Center a fost nevoit să plătească nu mai puțin de 17.000 de dolari în Bitcoin unor hackeri care puseseră stăpânire pe sistemul său.

Potrivit experților, atacurile de tip ransomware, unele dintre cele mai periculoase în acest moment, se vor dezvolta cu troieni bancari și ar putea ajunge chiar și pe dispozitivele OS X. Fiind deținute, de regulă, de persoane cu o situație materială mai bună, acestea reprezintă ținte mai atractive, alături de dispozitivele mobile și electrocasnicele inteligente, conectate la Internet.

Citește și: